Редакционно

За пръв път си купих специализирано компютърно списание през 2003-та. Исках да си сглобя нова система и тестът на дънни платки от корицата привлече вниманието ми. И досега, когато разглеждам PC World през очите на читател, месечните хардуерни обзори са първите страници, които отварям, а често и последните, които изчитам внимателно.

Разглеждам месечните сравнителни тестове като серия от моментни снимки. Дискретен процес. Пълен разрез на наличното в даден клас и в даден сегмент. Тук и сега. Нещо, което можете да излезете и да купите веднага. Капацитетът на тестовата лаборатория засега ни позволява да правим подобни групови снимки 2-3 пъти годишно. Извън тях остава доста. Други производители, други ценови сегменти по същото време. Това, което се случва между кадрите. Това са част от задачите, които си поставяме с Проекта. Географският обхват също е различен. Неограничен, по-точно; ‘hello, world!' както се казва. Може да се окаже, че нещото, което си харесате най-много не се продава във вашия град. Може да не се продава дори и в София. Тогава може да си кажете, че ще направите компромис, не знам. Когато аз искам нещо, обаче, намирам начини. Е, да, не го получавам веднага, но и в очакването има определен чар. В резюме: Не се изненадвайте да чуете за марки, за които не сте чували или за продукти, за които цена в левове не можем да ви кажем просто, защото такава няма.

Обективност не ви обещавам. Всеки, който го направи, ви подвежда. Поемам ангажимента, обаче, да се опитваме да пречупим преглежданите продукти и технологии от различни гледни точки, да четем и да допълваме това, което сме видели, с наблюденията на други потребители. Да отговаряме отново и отново на основния въпрос какво отличава нашето парче "желязо" от подобните му.

Николай Колев
управляващ редактор
PC World: Project One