PC на месеца: Май 2010
4 май 2010 |
skill level 2/5:

PC на месеца: Май 2010

Hello, Leo!

22918 прочитания
12 одобрения
0 неодобрения

Николай "Aegir" Колев

Въпреки, че след тази къса работна седмица идва Гергьовден и повечето от вас едва ще предпочетат избора на нов компютър пред агнешкото, червеното и срещите със семейство и приятели, обобщено наречени в сериалите, дето изобщо не сваляме в онези сайтове, дето щели били да ги спират, quality time.

И все пак, свят широк, хора всякакви. Онези с естествени склонности към умуване преди всяка по-важна покупка могат да използват именно почивните дни, за да решат какъв ще е следващият им компютър. Освен това, тук е мястото да ви „продам” идеята, че можете да разчитате на нас независимо от празниците и делниците и редовните месечни рубрики ще си останат такива. А и, за разлика от повечето телевизии, не възнамеряваме да се пренавиваме и поради това да се излагаме. Празнично.

Давайте да давам по същество, обаче. Основен двигател на промените в майските системи отново са Advanced Micro Devices, които миналата седмица ни докараха на бял свят два шестядреника на много човешки цени (около 400 лева за малкия Thuban и малко под 600 за големия), а наред с тях и останалите чипсети от фамилията AMD 800.

 

Процесорите засега са два броя – с кодови обозначения Phenom II X6 1090T Black Edition (3,2 GHz) и Phenom II X6 1055 (2,8 GHz). И двата консумират максимално 125 W, независимо от двете допълнителни ядра. Приложенията, които могат да натоварят оптимално шест ядра не са много, за сметка на това са професионални. Използващите ги правят благодарение на тях сериозни пари и отлично знаят за какво им трябват. От тяхна гледна точка, евтините Thuban-и са страхотна придобивка. На този етап, за геймърите и нашего брата - средноаритметичният потребител – шест все още са твърде множко. От друга страна, „малкият” Thuban струва само 50 лева повече от четириядрения Phenom II X4 965 Black Edition, които на фона на адекватния бюджет за подобен компютър (1500+ лева) наистина не са пари. Накрая, що се отнася до обратната съвместимост – почти всички дънни платки с чипсети от серия AMD 700 на читави производители поддържат новите чипове, стига съответните компании да направят съответната нова ревизия на фърмуера (BIOS).

Чипсетите

Мейнстийм чипсетите (да се чете – начален до нисък среден клас) AMD 870 и 880G наследяват съответно 770 и 780G/785G от предходното поколение и формират ядрото на платформата Pisces (прев. лат. „Риби”). Основната разлика е в обновения южен мост SB850, който добавя вградена поддръжка на SATA 6 Gbps, който ще бъде обозначаван още SATA 3 или SATA III. Между другото, първите достъпни твърди дискове с поддръжка на новия стандарт вече са у нас – това са Black Series на Western Digital, които за капацитетите от 640 GB и 1 TB са съвсем малко по-скъпи от SATA 2 аналозите си. Освен това, SATA 3 използват и новите VelociRaptor-и, обаче тях изобщо не ги броим за „народно решение”.

Иначе, 880G разполага с вградено видео, което е напълно идентично с това в AMD 785G, само дето номиналната честота на GPU е повишена до 560 MHz (спрямо 500 MHz в стария чипсет). Накратко, ако вече имате 780G/785G, то преходът към мейнстрийм чипсетите от серия 800 е безпредметен, освен ако нямате нужда от SATA 3 поддръжката.

Във високият среден клас е разположен AMD 890GX, който е аналог на старият 790GX, отново с уговорката за новият южен мост и SATA 3. Освен, ако не искате да реализирате CrossFire (при това не в пълноценна x16 + x16 конфигурация), по-идейно е да спестите някой лев и да се придържате към първите два чипсета, дори с по-мощна конфигурация.

Накрая, за геймърите и ентусиастите е върховият чипсет AMD 890FX, с който можете да изцедите максимума от своя нов или стар четириядрен или шестядрен Phenom II.

Почетно споменаване: Nvidia GeForce GTX 470

Влияние върху избора на геймърите във високия и ултрависокия клас може да окажат и Fermi-базираните GTX 480 и GTX 470. Особено втората е на изключително човешка цена (като за съответния клас). Ако я съпоставите с Radeon HD 5870 не толкова на ниво чиста производителност, колкото в аспекта на функционалност, ще установите, че предложенията на Green Team и Red Guys са качествено различни и всяко си има своите уникални предимства.

Компютрите са асемблирани от отделни компоненти без оглед на евентуална отстъпка, която се прави при покупка на цяла система. Конфигурациите са подбрани на 4-ти май 2010 г. при разменен курс от 1,48 лева за щатски долар.

Забележка: Няколко големи ритейлъра предлагат много смислени отстъпки при поръчка на компоненти през сайтовете си с цел насърчаване на онлайн търговията и разширяване на присъствието си на този млад по нашите земи пазар. Въпросните промоции са отчетени при виртуалното асемблиране на машините.

Следват самите конфигурации с коментари ->


12 одобрения
0 неодобрения
Етикети:
PC на месеца май май 2010 конфигурации компютър компютърна система избор на конфигурация избор на компютър съвет за избор на компютър помощ за избор на PC оферта асемблирана система цена цени