Ревю: Scythe Grand Kama Cross
1 май 2010 |
skill level 2/5:

Ревю: Scythe Grand Kama Cross

За ползата от охлаждането и овърклока

15400 прочитания
20 одобрения
2 неодобрения

Драгомир "Duffer" Дончев

Забелязал съм, че повечето колеги, седнат ли да пишат рецензия на произволен охладител, почти веднага след краткия увод на текста си, моментално забиват в безкрайна серия цифрички, буквички, таблици и прочее инженерна фактология.
Мен обаче си ме знаеш – никак не си падам по такива ревюта. Суха работа, трудна за преглъщане откъдето и да я погледнеш...

Освен това винаги гледам да има някаква конкретна теза, която защитавам в и с материала който предлагам. Считам, че от едно ревю – било то на софтуерен, хардуерен продукт, произволна джаджа или КосмоДиск ако щеш – има смисъл само и единствено ако то отговаря на два основни, свързани въпроса:
„Що за чудо е това за което става дума?” и „Има ли смисъл от покупката му и ако да защо?”.

Големият кръст в цялата му прелест (фронтално) А ето го и отстрани

За съжаление болшинството рецензии тип „тест” се ограничават (или най-малкото) акцентират най-вече върху първата (и по мое скромно мнение по-маловажна) описателна част. Обикновено ревютата които ще срещнеш по руски сайтове са точно такива – детайлни до маниакалност в които автора те занимава с всяко болтче, винтче и шайбичка от окомплектовката на продукта, та дори и с подробно описание на това с какъв картон е опакован разглеждания модел. 

Мен такива неща не можеш ме хвана да правя по ред причини – едно защото не вярвам в преразказната описателност (по-добре повечко илюстрации), второ понеже не смятам, че читателя търси чак толкова сухи, технически факти (голяма част от които може да си набави директно от сайта на производителя) и трето защото дори и едно сериозно, хардуерно ревю все пак трябва да е поне мааалко забавно-развлекателно, за да е четимо, лесно за възприемане, а не задръстено до откат с формули, числа и неразбираема инженерна терминология.

Именно по тази причина кулера с който ще те занимая днес, а именно Scythe Grand Kama Cross ще получи малко по-различно представяне отколкото си свикнал. Естествено не смятам да се отплесвам в лирика и проза, обещавам ще има доволно много цифри и конкретика за всички любители на научната достоверност, но идеята ми тук е друга: търсейки отговор на двата цитирани вече, ключови въпроса, в това ревю ще се опитам да намеря отговор и на едно друго питане: „Има ли смисъл човек да се изръси 50-60 и повече лева за едно кило вентилатор и ако да защо?”


20 одобрения
2 неодобрения
Етикети:
Scythe Grand Kama Cross Grand Kama Cross процесорен охладител процесорно охлаждане тест ревю обзор сравнение Noctua NH-U12P Xilence Black Hawk технически характеристики технически данни спецификации температура цена