Ревю на ASRock H55DE3
26 януари 2010 |
skill level 2/5:

Ревю на ASRock H55DE3

Народната платформа Intel H55 + бюджетен производител = ?

17883 прочитания
9 одобрения
0 неодобрения

Николай "Aegir" Колев

Предислов: Необходимостта от чипсета Intel H55

Дните на LGA775 са преброени. Тези платформи със сигурност няма да изчезнат поне до края на годината, но потребителите имаха нужда от жизнена алтернатива на ветеранската платформа още от анонса на Lynnfield през миналия септември. Да, безспорно Core i5-750 е страхотен процесор, но в момента струва близо четиристотин лева. Дъната с чипсета Intel P55 пък струват над 200 лева.

От друга страна, за 600 лева с процесор на AMD можем да си спретнем цяла платформа. Разбира се, за да не сравняваме apples to oranges или компютри с компоти, както беше в онзи виц, дебело подчертавам, че изобщо не правя паралели на ниво производителност между Core i5/Intel P55 примерно с Athlon II X2/AMD 785G. Неоспорим обаче е фактът, че последната платформа е съвременна, по правило използва DDR3, а освен това на 785G дъната след елементарен ъпгрейд на BIOS-a (цена – 0 лева) можете да подкарате шестядрен Thuban. В същото време, LGA775 платформите използват по-често DDR2 памет, която вече е по-скъпа от DDR3 за същия обем и производителност.

И така, цяло тримесечиe, с Intel-ските платформи изборът се ограничаваше до бюджетна и морално остаряла платформа или пък съвременни (P55 и X58), но значително по-скъпи решения с четириядрените процесори Core i5 и Core i7. А работата е там, че докато флагманите трошат марковете и си оспорват местата в сърцата на ентусиастите, на средноаритметичният потребител му трябва солидно мейнстрийм предложение.

И така в началото на януари се появиха Clarkdale. Седемте настолни модела бяха 32-нанометрови, бяха двуядрени и за пръв път в света обединиха процесорни и графично ядро в един корпус (отбелязваме, CPU ядрата и GPU са на отделни кристали). Преведено на практичен език, това означава – по-ниски производствени разходи (респективно цени), по-ниски работни температури – съответно по-високи честоти (и потенциал за овърклок, ако някой го интересува). Вграденото в процесорния чип ядро, обаче, имаше нужда от нов тип интерфейс, с какъвто не разполагаше нито един от досегашните чипсети на компанията. Така се родиха Intel H55 и Intel H57, които освен друго трябваше да бъдат по-евтини от Intel P55 и така да направят мейнстрийм платформите, базирани на LGA1156, още по привлекателни ценово.

Блок-схема на чипсета Intel H55

Равносметката: Дъната с Intel H55 се продават на цени около 170 лева, а най-евтиният пълноценен Core i3-530 на промоция може да се намери под 215 лева. Сумарно двата компонента струват по-малко дори от един Core i5-750. Мисията Nehalem за масите стана факт. Това се случи около година и половина след анонса на микроархитектурата.


9 одобрения
0 неодобрения
Етикети:
ASRock H55DE3 H55DE3 ревю обзор тест тестове заключение препоръка предимства недостатъци Intel H55 LGA1156 спецификации технически характеристики технически данни спецификации овърклок дизайн цена