Разширено издание на „PC на месеца”
27 март 2010 |
skill level 2/5:

Разширено издание на „PC на месеца”

Избираме настолна компютърна система от 550 до 4000 лева

16151 прочитания
12 одобрения
1 неодобрение

Николай „Aegir Колев

Март е месецът на CeBIT и тази година изложението мина под знака на слуховете. Всички знаехме, че на 11-ти март идват Gulftown-ите, а в края на месеца – Големия Зелен Брат (aka Green Team, Graphzilla, NVDA за тези, които играят на борсата) или просто Nvidia пуска видеокартите от новото поколение Fermi. Официално, и по двата въпроса се мълчеше или се водеха разговори при закрити врати. Все пак Кристиан Андерка, който е платформен инженер в Intel, откликна на поканата ми за среща и с него обсъдихме по-интересните продукти на компанията, предназначена за крайни потребители. Освен шестядрените десктоп процесори Gulftown, коментирахме още разликите между процесорите от сериите Core i3-500 и Core i5-600, бъдещето на SSD за редовите потребители, както и особеностите в разработката на нови процесорни архитектури. Целият разговор може да намерите някъде на страниците на Проекта. з

Единствената компания от голямата тройка (AMD, Intel, Nvidia) на обичайни заподозрени, която се отличи с реален анонс на хановерското шоу, беше Advanced Micro Devices. На втори бяха представени дънните платки с чипсета AMD 890GX. Чипсетите от осма серия ще бъдат общо четири (поне в началото) и ще поддържат шестядрените процесори Phenom II X6 (Thuban) и Phenom II X4 (Zosma). Новите южни мостове – SB850 и неговите деривати - добавят вградена (native) поддръжка на SATA от трето поколение. Както и при сегашната седма серия ще имаме два чипсета за средния и високия (performance) класове – 890GX и 890FX (очаква се през май). Освен това, в ниския и ниския среден (mainstream) сегмент очакваме 880G (анонс този месец), както и AMD 870. Двата чипсета с „G” в номенклатурата си притежават интегрирани графични ядра. Тe поддържат DirectX 10.1 и се базират на видеочиповете от поколението Radeon HD 4200. 

Компаниите Asus, ASRock, Gigabyte и MSI се ограничиха с показване на инженерни образци показваха дъната с четирите нови чипсета, но не описваха подробните спецификации, тъй като принципно това е информация, която се държи под ембарго до датата на официалното представяне. За разлика от тях, обаче, по-малките партньори на AMD бързаха да се похвалят и бяха разлепили за всеосмотрение пълните спецификации на чипсета AMD 880G. Изненадващо, това остана незабелязано за англоезичните журналисти и видимо само френскоговорящи колеги са забелязали недискретността. Излкючая моя милост, това.

Обзорът на Gulftown е на сайта PCWorld.bg още от датата на анонса (11-ти март), а вероятно ще го намерите и в броя, който държите. Кратката рекапитулация – става дума за доста скъпо и доста нишово решение, от което могат да се възползват пълноценно единствено създаделите на цифрово съдържание. Професионалните програми за фото-, видеоредакция и триизмерно моделиране са единствените, съумяват да използват адекватно общо 12-те логически ядра, които осигурява шестядреният процесор. Поне на теория, двете допълнителни ядра би трябвало да се почувстват и в избрани гейм заглавия, но от тестовете на колегата Денислав Славчев става ясно, че списъкът явно е доста кратък – поне засега. Именно това е причината засега да отложа добавянето на машина, използваща просецор за някакви си 1700 лева и в този брой на  „PC на месеца”. Все пак ви обещах специално издание със засилено присъствие на Intel и не се отмятам от това. Ето защо добавих още две системи с техни процесори – един мултимедиен център, използващ 32-нанометров процесор с вградено в него графично ядро, както и екстремна версия на DreamStation-а, използваща Core i7 930 на скромната цена от 560 лева (скромни само и единствено в сравнение с Extreme Edition процесорите). В същата система използвах прогнозна цена на GeForce GTX 480, така за пръв път си имаме и машина с Fermi.

Накрая, но не на последно място, е именно Fermi. Много силно се надявах, че видеокартата ще пристигне и ще бъде изтествана до редакционното приключване на броя, така че да мога да включа двете видеокарти като алтернативни опции. Става дума за флагмана GTX 480, както и по-малкият му събрат – GTX 470.  Става дума за флагмана GTX 480, както и за вторият по сила в компанията зелен боец – GTX 470.

Между другото, всичко, което излиза за видеокартите през последните дни е вярно:

Топмоделът GTX 480 има 480 потокови процесори и 384-битова шина за достъп до 1536 MB GDDR5 памет. Окончателните работни честоти все още не са решени, а максималното енергопотребление на видеокартата е около 300 W. Очакваната цена за Щатите е около $500, което означава цени от порядъка на 500 в Еврозоната. Прогнозните цени за България през първите седмици са от порядъка на 1050-1150 лева.

По-малкият брат GTX 470 има 448 потокови процесори и 320-битова шина за достъп до 1280 MB GDDR5 памет. Окончателните работни честоти също са под въпрос. Очаквана цена около $350 за Щатите и 800-850 лева за България.

Производителността на видеокартите спрямо моделите на AMD Radeon HD 5870 и Radeon HD 5850 зависи силно от тестовия сценарий. Тъй като десктоп видеокарите са дериват на архитектура, първоначално предназначена за сложни паралелни изчисления, видеокартите Fermi ще имат предимство при режими с теселация и необходимост от физични изчисления (експлозии, дим, облаци, вода, растителност, козина и човешка коса). Като цяло GTX 480 ще има предимство пред най-бързата едночипова видеокарта на AMD – Radeon HD 5870, докато GTX 470 се нарежда между HD 5850 и HD 5870 като е по-скоро конкурент на първата. Нека все пак не забравяме, че наред с поддръжката на DirectX 11, Fermi добавят специфична функционалност и изводите за стойността (value) на новите видеокарти не бива да се правят само на ниво чиста производителност.

Следват: Коментари по базовите системи ->


12 одобрения
1 неодобрение
Етикети:
PC на месеца април април 2010 конфигурации компютър компютърна система избор на конфигурация избор на компютър съвет за избор на компютър помощ за избор на PC оферта асемблирана система цена цени