PC на месеца: Март
8 март 2010 |
skill level 2/5:

PC на месеца: Март

В очакване на Fermi и Gulftown

12886 прочитания
4 одобрения
0 неодобрения

Николай "Aegir" Колев

Започваме с анонсите през миналия месец и влиянието им върху избора на ново PC:

4-ти февруари

Тип продукт: видеокарта

Модел: Radeon HD 5450

Цени: 95-115 лева

Виновник: AMD/ATI

Решение от стартов клас, което ще замени Radeon HD 4350/HD 4550. Въпреки, че не предлага ъпгрейд по отношение на чиста производителност и дори с малко изостава от Radeon HD 4550, производителността й е повече от достатъчна, за да се справи с основната си задача – гладко възпроизвеждане на мултимедийно съдържание в резолюция до Full HD (1080p), включително и просвирване на аудиопотоци, кодирани на Blu-ray диска или видеоклипа с кодеците DTS-HD Master Audio и Dolby TrueHD, които компресират звука без загуба на качеството. Стандартно тези видеокарти са нископрофилни, така че са подходящи за вграждане в компактни компютри (SFF, mini-ITX и slim шасита), които ще бъдат ползвани като мултимедийни центрове. Като изключим флаш и наистина доста стари и непретенциозни игри, за гейминг и дума не може да става, но въпреки това дискретната видеокарта, дори от начален клас, винаги осигурява осезаемо по-висока пъргавина на компютърната система и по-ниски времена при стартиране и превключване между приложения. Най-младшият Evergreen се предлага с 512 MB и 1 GB GDDR3 памет. Забравете последния модел и втората цена (115 лева), а освен това се пазете от моделите, използващи остарялата GDDR2 памет. Икономията от 2-3 лева е напълно безсмислена. Можете да прочетете пълно ревю на Radeon HD 5450 на страниците на Проекта (P1.PCWorld.bg).

9-ти февруари

Тип продукт: видеокарта

Модел: Radeon HD 5570

Цена: 160 лева

Виновник: AMD/ATI

Седмица по-късно пристигна предпредпоследният Вечнозелен модел – Radeon HD 5570. Той е потенциално любопитен, защото от една страна съчетава ядрото на мейнстрийм геймърска видеокарта – Radeon HD 5670 (Redwood XT), но пък е диференциран от старшия модел с използване на GDDR3 памет, която има два пъти по-ниска пропускателна способност спрямо тази, използвана в HD 5670. Също е нископрофилна и консумира едва около 43 W под пълен товар, така че представлява интерес за асемблаторите на малоформатни компютърни системи. Производителността й е приблизително 65-70% от тази на Redwood старши. Зад Океана разликата в цените между двете видеокарти е $10-15, което би трябвало да се отрази като 20-30 лева у нас с отчитане на разменния курс на долара и ДДС. На този етап, обаче, в България Radeon HD 5570 e изключително дефицитна, а където я има – цената й напълно аналогична с тази на Radeon HD 5670. Краткият извод – ако търсите съвременна бюджетна геймърска видеокарта - пропуснете младшия Redwood. От друга страна, ако изграждате съвременна, пълноценна и МАЛОФОРМАТНА машина, която искате да е адекватна за неособено тежки игри (или в по-ниски резолюции), Radeon HD 5570 е решение тъкмо за вас. Рецензията на Radeon HD 5570 също ще намерите на подсайта на Проекта.

25-ти февруари

Тип продукт: видеокарта

Модел: Radeon HD 5830

Цена: ? лева

Виновник: AMD/ATI

Подобно на Radeon HD 5570, най-младшият Cypress – HD 5830 е междинен модел, звено, което трябва да се позиционира в значителната празнина, която се отвори между Radeon HD 5770 (280 лева) и Radeon HD 5850 (480 лева). Въпреки, че тестова бройка от новата видеокарта пристигна у нас в началото на февруари, AMD все още не бяха готови с драйверите за нея. Така че дори днес (17-ти февруари) все още не мога да ви говоря за нея с твърди факти. Според последните слухове, клиентите ще получат около 80% от производителността на Radeon HD 5850 за около 400 лева. При всички случаи, ревюто и на тази видеокарта вече е на http://P1.PCWorld.bg в момента, в който четете този брой. 

Какво е отношението на Radeon HD 5830 към базовите конфигурации?

Геймърската компютърна система, използваща Radeon HD 5830 бихте могли да получите за 1500 лева, ако използвате вграденият в дънната си платка аудиокодек или ако се откажете от колонките за сметка на доста по-евтин комплект (за 40-50 лв.)

Какво ново през март?

В началото на март по традиция се провежда най-голямото европейско ИТ изложение на годината - CeBIT. В Хановер бяха показани дънните платки с новия интегриран чипсет AMD 890GX. Платките са вторият компонент от новата им геймърска десктоп платформа Leo (наред с Radeon HD 58x0 и процесорите Thuban и Zosma). „Лъвчето” ще бъде обявено официално през май, когато бъдат анонсирани и процесорите. 

Конкурентите им от Intel са напред с материала - техните шестядрени чипове  Gulftown излизат на пазара още този месец. Компанията по традиция е със солидно присъствие на търговското изложение и тази година не е по-различно. Маркетинговите гурута и инженерните спецове на Intel се разприказваха за Gulftown и предстоящата архитектура Sandy Bridge в няколко ключови презентации и е възможно някои от тях да са отразени в друга статия някъде из броя. Ако ли не - проверете на сайта и с риск да се почетвъртя – не пренебрегвайте и P1.PCWorld.bg, където като нищо може да има нещо интересно, за което не е стигнало място в печатното издание.

Между другото, в чест Gulftown, априлският „PC на месеца” ще бъде малко по-специално разширено издание. Този път няма да пропусна да споделя идеите си за няколко балансирани геймърски компютърни системи с кръвосъсирващи цени.

Накрая, но както се казва – не на последно място, времето да видим видеокартите на Nvidia с новата архитектура Fermi съвсем наближи. Флагманът е GTX 480, а GTX 460 вероятно ще се сбори или със старшия Juniper Radeon HD 5770, или с младшия Cypress – Radeon HD 5830. След шестмесечно закъснение спрямо DirectX 11 поколението на AMD/ATI, Зелените от една страна трябва да извадят от шапката нещо много добро. Освен това, налице са всички предпоставки, за да отвърнат на Червения тим с агресивна ценова политика.     

Конфигурациите са асемблирани на 17-ти февруари 2010-та при разменен курс от 1,43 лева за щатски долар.


4 одобрения
0 неодобрения
Етикети:
PC на месеца март март 2010 конфигурации компютър компютърна система избор на конфигурация избор на компютър съвет за избор на компютър избор на PC оферта асемблирана система цена цени оферта