Ревю: Noctua NH-U12P SE2
26 февруари 2010 |

Ревю: Noctua NH-U12P SE2

Entia non sunt multiplicanda praeter necessitatem!

15610 прочитания
8 одобрения
0 неодобрения

 

 

Буквално от латински: Не умножавай същностите повече от необходимото!

По-просто казано: От множество теории, които обясняват едно и също нещо, трябва да се предпочете най-простата.”

Принцип известен като „Бръснача на Окам”

Mразя да пиша за очевадни неща. Неща очевадно добри, с очевадно предназначение и очевадно ориентирани към конкретна (очевадна) пазарна ниша. Ето днес например ще си говорим за продукт със сложното име NH-U12P SE2. Наистина не знам защо производителите на компютърен хардуер така и не се научиха да използват малко по-човешки, лесно запомнящи се и грабващи заглавия (всъщност не пардон, някой се научиха – виж Asus например – Republic of Gamers, Matrix, Rampage), но да речем, че избраното наименование е донякъде в хармония с маркетинговата ориентация на модела.

 

Защо смятам така ли? Ами защото NH-U12P SE2 е процесорен охладител. Елитен клас процесорен охладител. Адски скъп процесорен охладител. Накратко – процесорен охладител за маниаци т.е. за хора, които в общия случай нямат нищо против разни сложни цифрено-буквени комбинации за име на един или друг модел. Дори между нас да си остане сигурен съм че адски много се кефят, когато продуктите очевадно предназначени за тях са с подобни „тежки” наименования – бас ловя, че им доставя неизмерима радост да объркват с тях бедните, нещастни нуубове.

 

Oh well, след като така и така съм започнал с очевадните неща, защо да не продължа още малко в тази посока. Сигурен съм, че ако името Noctua ти навява асоциации за нещо повече от дребна, домашна кукумявка (защото точно това е оригиналното значение на думата всъщност), значи компанията стояща зад името не се нуждае от допълнителна реклама по отношение на теб.

В случай, че си повече любител на нощните грабливи птици, отколкото хардуерен ентусиаст, то нужна е кратка интродукция.

Noctua е австрийска фирма, родила се през 2005г. от сътрудничеството между Rascom Computerdistribution Ges.m.b.H.  (също австрийска) и Kolink International Corporation (Тайван). Резултата е един от може би най-добрите производители на охладители – изключително ефективни и което е по-важното нереално тихи при работа.

  

Конкретно модела който ми падна в ръчичките – въпросният NH-U12P SE2, е наследник на изключително успешния NH-U12P (ама как звучи само – сега се върни и го изчети, ама като се кефиш на всяка цифичка, буквичка и най-вече на тиренцето между H и U – аз лично вече го направих...два пъти!)

 

Видимата разлика между двата (просто се набива в очи няма как нали днес темата е за очевидните неща) е наличието на два вентилатора за активно охлаждане на масивния радиатор (оригиналния NH-U12P разполагаше само с един). И за да проследим още малко генезиса на модела – по времето когато се появи за пръв път, NH-U12P поддържаше двата най-популярни тогава цокъла: LGA 775 (Intel) и АМ2 (AMD). Малко по-късно с появата на LGA1366 (пак Intel), NH-U12P беше наследен от NH-U12P SE (с модификация на специалната система за закрепване SecuFirm и добавен втори вентилатор), а сега с излизането на LGA1156 (Intel за трети път, да се свети, свети името им, словата им и безумното им решение да променят начина за закрепване на охлаждането към новия им цокъл) вече имаме трета ревизия на базовия модел, а именно обекта на днешната ни кратка лекция: NH-U12P SE2.

 


8 одобрения
0 неодобрения
Етикети:
Noctua NH-U12P SE2