Технологични подаръци за Свети Валентин и Трифон Зарезан
7 февруари 2010 |
skill level 2/5:

Технологични подаръци за Свети Валентин и Трифон Зарезан

И не само...

29719 прочитания
27 одобрения
2 неодобрения

И не само...

„— Исках да кажа… какво е това — подарък за нерожден ден?

— Това значи подарък, който ти се дава, когато не ти е рожденият ден, разбира се.

Алиса поразмисли.

— Предпочитам подаръци за рожден ден — каза тя след това.

— Не знаеш какво говориш! — извика Хъмпти-Дъмпти. — Колко дни има в годината?

— Триста шейсет и пет — отвърна Алиса.

— А колко рождени дни имаш?

— Един.

— Като извадиш един от триста шейсет и пет, колко остават?

Луис Карол, Алиса в Огледалния Свят

 

Николай "Aegir" Колев

Не обичам подаръците изненади. Ама никак. Признавам си, доста трудно е да ми се угоди, но пък обратното би означавало, че нямам вкус или/и нещо доста по-важно – себеуважение. При всички случаи, изпълнението на което и да е от горните две условия сериозно би намалило стойността ми пред мен самия.

Никога нямам нищо против да давам или получавам пари вместо веществен подарък, но там пък стои проблемът с количеството. Ако подарявам, може в момента да нямам достатъчна наличност или пък да „претегля” човека грешно като му дам твърде много (което все пак е доста по-добре от това да дам твърде малко) според собствения му критерий. Ако получавам, положението е подобно, защото и да направя някаква изсмукана от пръстите декларация как не съм материалист и как най-важен е жестът... Хайде, стига бе! Да речем, че ви дължа поне малко откровеност след толкова време задочно познанство. Парите нямат значение само, когато са достатъчно. Стойността на подаръка също няма значение, когато е достатъчно висока. Освен това, поне при мен чувството за баланс изисква от мен в общи линии да давам толкова, колкото получавам. Вкратце – всичко е важно и всичко има значение. Твърде скромните жестове в очите ми категорично граничат с неуважение, за да не кажа пренебрежение.

Тъй, стигнахме до идеята за подаръците. Както вече установихме, цената им определено трябва да бъде адекватна спрямо статуса на човека, на когото подарявате (и затова съм се постарал да обхвана доста широк ценови интервал) и на значимостта на този човек в живота ви. Това може и да са очевидни неща и в момента на повечето от вас да се струва, че с предното изречение съм преоткрил топлата вода и все пак... ще се изненадате, ако установите колко хора дали от невежество и самовглъбеност или просто от чист егоизъм не се съобразяват с тези елементарни принципи, когато подаряват.

Накрая, стигаме до многостранната полза, ако си направите труда и съумеете да изберете сполучлив подарък. От една страна, демонстрирате наблюдателност, добър вкус и внимание към потребностите на съответния човек. Иначе казано едновременно проявявате респект и се самоизтъквате по особено фин начин. От друга, времето, което сте отделили, за да направите проучването и избора на предмета, е пари в буквалния и преносния смисъл. Следователно, по такъв начин добавяте към стойността на подаръка, без това да е обвързано с пряк разход на средства. Ползата за получаващия освен приятното очакване, разбира се, е че по презумпция ще получи нещо за себе си, което ще му достави удоволствие.

Във тази връзка, тук е мястото за един последен съвет. Избягвайте да купувате неща, които носят само полза, но не и удоволствие на човека. Всеки мъж има от чорапи и дезодорант (безспорно), вратовръзка и самобръсначка (спорно), но не му подарявайте такива неща за празник. Същото се отнася за нов сервиз (ако и да е сребърен) или кухненски робот (ако ще и сам да прави мусака) или, боже опази, за високотехнологична затварачка за буркани. Откровено, за последното считам, че трябва да се добавят текстове в наказателния кодекс, според които ако жена приносителя на тези безценни дарове пристъп на гняв, задето е получила някое от гореизброените, трябва да бъде оправдавана по дефолт.

ОК, хайде да поприключваме с теоретичната част или „лакумите”, както деликатно се изрази един от вас на сайта.

Защо си мисля, че от тази статия има смисъл

Ролята на следващите страници е да ви предложат идеи (незадължително – готови решения) за избор на технологичен подарък като по този начин ви спестят време (равно на пари) и увеличат стойността на съответния предмет в очите на човека, който го получава (ако последният е достатъчно интелигентен, за да оцени този факт; ако ли не е – чудя се защо изобщо сте тръгнали да му вземате подарък).


27 одобрения
2 неодобрения
Етикети:
технологични подаръци идеи за подаръци подаръци за Св. Валентин подаръци за деня на влюбените подаръци за Трифон Зарезан изненада