Ай'м хънтинг уебитс!
30 януари 2010 |
skill level 2/5:

Ай'м хънтинг уебитс!

На лов за видео карта

28159 прочитания
47 одобрения
0 неодобрения

Драгомир "Duffer" Дончев

Обичам хардуерната индустрия – толкова е... разнообразна. Надали има друг дял на съвременната икономика, който да се развива с толкова експлозивно – френетични темпове, характерни по-скоро за бактерийна колония, отколкото за сериозен бизнес. 

 

Хай-тек браншът е Белия Заек на днешното масово производство – онзи с часовника, който вечно бърза за някъде, адски притеснен, че закъснее ли дори с минута ще му хвръкне главата.

Някой спомена ли Белия Заек? Пред обектива: Inno 3D GTX 295 Platinum Edition

 

И за да продължа метафората си с бактериите - в забързания си ритъм, който ежедневно (понякога и по повече от веднъж на ден) ни поднасят по някоя новост, високите технологии успяват да ни заринат с нови щамове, по-жизнеспособни мутации на вече съществуващи геномни модификации, подобрени разновидности на самите себе си.

 

Виж пазара за видео карти да речем. Откак през 90-те години на миналия век синергията „гейминг” – „графични процесори” се превърна от маргинален бизнес в мощен двигател на цял един нов дял от хай-тек производството, тези два фактора действат на принципа на скачените съдове, катализирайки се един друг. Разбирай – на всеки няколко месеца излизат нови, по-бързи видеочипове, с повече и по-гъвкави възможности. Следва поредната вълна гейминг заглавия, които да се възползват от тези нови опции. После цикълът се повтаря. 

 

 

В резултат понастоящем избора на различни графични решения, които пазарът предлага е огромен. Стъписващо, объркващо огромен всъщност – до степен да предизвика истерия у всеки недотам добре запознат с материята играч, чието единствено желание всъщност (да преговорим) е просто „да му вървят игрите”.

По-видните представители на семейството Radeon HD 5000 (Evergreen): Отгоре надолу - Radeon HD 5770 (Juniper) с първата версия на референтното охлаждане , Radeon HD 5850 (Cypress младши) , Radeon 5870 (Cypress старши) и двуядреният Radeon HD 5970 (Hemlock).

 

 

Точно за това ще се опитам в няколко кратки страници да отстраня доколкото е възможно неяснотите по този проблем и да подредя (макар и доста грубо) разхвърляната ситуация на пазара за видеокарти към настоящия момент.

 

Тъй като методът със сегментирането в няколко основни ценови класа сработи изключително добре при предния ми опит по темата “шопинг гайд”, мисля да го приложа и в този материал. Така де – като не е счупено не го поправяй! Щом за ЕА работи защо да не работи и за ProjectOne?

 


47 одобрения
0 неодобрения
Етикети:
ATI Nvidia HD 5670 HD 5750 HD 5770 HD 5850 HD 5870 HD 5970 GTS 250 GTX 260 GTX 275 GTX 285 GTX 295 ръководство за избор на видеокарта избор на видеокарта помощ при избор на видеокарта препоръка за видеокарта buyer's guide shopping guide коя видеокарта да избера Direct X 11 видеокарта до 200 лева видеокарта до 300 лева видеокарта до 500 лева