PC на месеца: Февруари
22 януари 2010 |
skill level 2/5:

PC на месеца: Февруари

DDR3 паметта отново поскъпна

17818 прочитания
12 одобрения
1 неодобрение

Николай “Aegir” Колев

Уводен анонс

Оказа се, че в печатното издание на PC World за февруари няма да има достатъчно място, за да съберем цялото подгответно редакционно съдържание. Освен това се олях с дължината на един фийчър, заглавието на който няма да издавам. Та, в общи линии бях изправен пред избора или да осакатя другата статия, която е с по-популярна тематика, или този път статията да се появи само онлайн. Избрах втория вариант и въпреки, че до февруари остават още десетина дена, статията се появява днес. Мисля си, че едва ли бихте имали нещо против този вариант, понеже така ще научите нашите идеи и предложения броени дни, след подготвянето на текста.

 

Следващата част е посветена на анонсите през миналия месец и влиянието им върху избора на ново PC. Ако не са ви интересни, можете да преминете НАПРАВО КЪМ КОНФИГУРАЦИИТЕ.

7-ми януари

Тип продукт: процесори

Модели: Pentium G6950, серия Core i3 500, серия Core i5 600

Цени: 180 – 550 лева

Виновник: Intel

Годината започна с шепа 32-нанометрови процесори от Intel, които се разположиха в ценовия интервал между 180 и 550 лева въпреки щатските им цени, които изглеждат далеч по-приемливо. Седемте модела са за цокъл LGA1156 и попълниха редиците на семействата Core i5, Core i3 и Pentium G (последните две са новосформирани). Най-съществената промяна, която идва с новите чипове, е добавянето на втори кристал, съдържащ графично ядро, в процесорния корпус. То използва нов интерфейс FDI (Flexible Display Interface) и ако имате намерение да използвате вграденото в процесора видео ще трябва да си купите и дънна платка с един от двата чипсета H55/H57.

И какво от това?

Очевидно процесорният гигант не възнамерява да убие от раз поовехтелите LGA775 платформи и вместо това ще ги изтика по-надолу в йерархичната стълбица и да принуди клиентите си да еволюират към новото. Конкретно при процесорите, на този етап желанието ви да се сдобиете с актуална Intel платформа  ще бъде обложена с традиционния данък „early adopter”, който за съжаление излиза най-солено именно при бюджетните Clarkdale чипове.  

От  Intel си признават, че не очакват да продадат много процесори от серията Core i5-600, а акцентът ще падне върху Core i3 530 (230 лв.) и Core i3 540. Цените и производителността им са тъкмо на място, за да изкушат бюджетните геймъри и овърклокъри, а оствен това младшият модел засега оставя на съвсем здравословна разлика следващият по цена особено идеен модел на Intel, а именно – Core i5 750 (370 лв.), така че между двата да няма място за вътрешна конкуренция.

Производителността на вградената в процесора графика прави тандема Core i3/H55 привлекатална HTPC плафторма (графична производителност близка до тази на интегрираните чипсети AMD 785G и AMD 790GX на конкуренцията), освен това на страната й са още поддръжка на Dolby DTS и МА. Въпреки това, и трите платформи са твърде мощни и неоправдано скъпи, ако ще ги използвате единствено като домашен мултимедиен център.

Резюме: Процесорът Core i3 530 е отличен избор за бюджетни геймъри и ентусиасти.


14-ти януари

Тип продукт: дискретна видеокарта

Модел: Radeon HD 5670

Цена: 160 лв.

Виновник: AMD/ATI

Смислен продукт на правилната цена, насочен към мейнстрийм геймърите. Дефиницията на мейнстрийм според AMD е следната: Ако играете в резолюция до 1680х1050 пиксела, не държите особено настройки като antialiasing и anisotropic filtering да са ви на максимума във всяка игра или пък изобщо не ви пука какво е това, а освен това никак не държите да дадете повече от 150-170 лева за видеокарта (равностойността на $100 след ДДС), значи сте мейнстрийм геймър (и това няма нищо общо с вкуса ви към конкретните игрални заглавия). Според традиционната терминология новият Radeon HD 5670 (Redwood XT) попада в ниския среден клас.

И какво от това?

Видеокартата пристига у нас на цени около 160-165 лева за стандартния модел с 512 MB GDDR5 памет. Версиите с 1 GB ще струват почти колкото Radeon HD 5750, така че ви препоръчвам да се въздържате от покупката им. Картата консумира под 75 W във всички случаи. Това е почти сигурна гаранция, че ако я купите за ъпгрейд няма да ви се наложи да смените и захранването си.

От гледна точка на производителност дръпва с между 10 и 50% на предшественика си Radeon HD 4670 (120-125 лева) и за редица потребители дори само поддръжката на DirectX 11 може да се окаже достатъчен аргумент, за да оправдаят 40-тината лева в повече. Освен това, видеокартата категорично обезличава стандартната GeForce GT 240 (180 лева) и в редица случаи се опира дори на овърклокната GT 240 с памети тип GDDR5 (240 лева).

Иначе стоят нещата с Radeon HD 4770 и Radeon HD 4850, които имат 2 пъти повече функционални блокове от Redwood и струват едва с 15-тина лева повече. Преднината на първите варира в зависимост от играта и резолюцията, но в общия случай става дума за поне 20-25%.

Резюме: Ако търсите DirectX 11 видеокарта за игра под 200 лева, Radeon HD 5670 няма алтернатива.


12 одобрения
1 неодобрение
Етикети:
PC на месеца конфигурации компютър компютърна система избор на конфигурация избор на компютър съвет за избор на компютър избор на PC оферта асемблирана система цена цени оферта