Гейм ревю: Borderlands
17 декември 2009 |
skill level 1/5:

Гейм ревю: Borderlands

По границите на Дивия Запад

13396 прочитания
20 одобрения
2 неодобрения

Платформа: PC, PS3, Xbox 360

Разработва: Gearbox Software

Издава: 2K Games

Жанр: Екшън - Ролева игра

 

Автор: Драгомир „Duffer” Дончев

Как мислиш – лесно ли се прави игра като Diablo? Да, това без съмнение е изключително интересен въпрос. От една страна концепцията изглежда простовата (като всяко гениално нещо всъщност): прииждащи на тумби врагове нон-стоп екшън,  „захранван” обилно с привидно неизчерпаемо количество плячка и в окото на оформилата се геймплейна буря – един герой, който с течение на времето става все по-добър и по-добър. От друга – щом е толкова просто защо никой преди Condor Entertainment (станали по известни с името Blizzard North) не се сети за нещо подобно? И как стана така, че дори самите те, години по-късно и под друго име (Flagship Studios) не успяха да възпроизведат повторно собствената си мега-успешна формула с безкрайно амбициозния, но провалил се грандиозно проект Hellgate: London?

 

Да, не е лесно да се направи хит. Самият Джордж Лукас се убеди това, заставайки отново, след толкова време на режисьорския стол, само за да опорочи собствения си филмов триумф наречен Star Wars. А за да затвърди горчивия му опит, сякаш да докаже на себе си света, че подобни креативни проникновения на рядка гениалност осеняват човек веднъж в живота, малко по-късно го последва и Стивън Спилбърг с предизвикващия чувство на срамно неудобство Индиана Джоунс 4.

Фактите говорят, че за да създадеш нещо изключително не е достатъчно да имаш добра идея, неограничен бюджет на свое разположение и дори само талант. Нужно е и нещо друго... нещо трето; пети елемент, нещо ефимерно и неуловимо. Наречи го вдъхновение, назови го дзен, божествено екзалтация. 

Тук говорим за разликата между нещо добро и нещо велико; между нещо професионално и нещо грандиозно с характер на незабавна класика.

Е, признавам, че подобни думи са малко силни за игра като Borderlands, но в същото време, за да съм честен до край трябва да призная и още нещо –Gearbox определено са успели (макар и за части от мига) да се докоснат именно до това друго „нещо”. В резултат играта им не е просто добра – тя е дяволски добра.


20 одобрения
2 неодобрения
Етикети:
Borderlands 2K Games Gearbox