Ревю: Radeon HD 5970
22 ноември 2009 |
skill level 2/5:

Ревю: Radeon HD 5970

Епично завръщане на върха

42180 прочитания
60 одобрения
7 неодобрения

"Общото между великия старогръцки философ Сократ

и видеоконтролера GeForce GTX 295 на Nvidia e,

че и единият, и другият си го отнесоха от бучиниша"*

Тариндер Санду, Hexus.net


Николай "Aegir" Колев

Блицкриг

В рамките на два месеца ATI добави към своя арсенал пет продукта, отлично разчетени във времето.Червеният тим се възползва от треската за ъпгрейд, традиционно съпътстваща дебюта на поредната версия на Windows, още повече, че този път в нея e вградена и нова версия на мултимедийните библиотеки DirectX 11. Добре, де, и какво от това? Толкова съществена ли е промяната на една цифричка, за да си струва да се охарчите с минимум 300 лева за DX11-съвместим хардуер?

Вместо да ви опиша с технически и програмистки термини подобренията, предпочитам да започна с кратко видео: 

(То всъщност се започва със снимка на продукта, който рецензираш, ама то от тебе кога ли съм очаквал да проявиш зачитане към традициите. – бел. ред.)

В авангарда бяха Radeon HD 5870 - едночиповият флагман, който да демонстрира бруталната сила на архитектурата Cypress, както и боецът от високия среден (performance) клас Radeon HD 5850 – гръбнакът на червененото нашествие. Тук ще вмъкна едно-две похвални изречения за нея. Втората по производителност едночипова видеокарта от всяко следващо поколение на ATI, пък и на Nvidia, изключително често се превръща в MVP и абсолютен бестселър сред геймърите и хардуерните запалянковци, защото: a) споделя (почти) всички функционални екстри, както и водещия продукт и б) за разлика от последния не носи бремето на така наречената „price premium”. Терминът ще преведа небуквалноданък нърдовщина” с риск да си навлека гнева на онези 2-3% хардуерни маниаци (с акцент на последното), за които желанието да притежават най-нещо-си е толкова силно, че изобщо пренебрегват фактора цена при покупката и най-вече онзи показател, който по нашенски би следвало да наричаме стойност, ценност или целесъобразност на придобивката (а на запад от Гринуич се нарича с имена като “value” или “bang for the buck”)

Месец по-късно се появиха HD 5770 и HD 5750, които предоставиха DX11 на масовия потребител. Тук очакванията от тип „да ударим кьоравото” бяха много високи и затова имаше и немалко разочаровани. Факт е, че първата макар и с малко, в повечето игри изостава спрямо HD 4870, чийто наследник се явява, а втората предлага производителност, почти идентична с тази на ветерана HD 4850, но на 50% по-висока цена. Ако погледнем голямата картинка, обаче, установяваме, че и двете видеокарти от средния клас на този етап предлагат безалтернативен набор от функции. Отгоре на всичкото, TSMC (производителят на видеочиповете) имат трудности с усвояването на 40-нанометровият процес и недостатъчно високите добиви доведоха до дефицит на видеокартите от серията HD 5800, така че по-достъпни видеокарти в бюджетния и средния клас са последното, от което имат нужда в AMD.

*Забележка: Кодовото име на видеокартата, която в края на краищата излезе под търговската марка Radeon HD 5970, e Hemlock. Думата има две значения на английски, които означават съответно отровното растение бучиниш, както и дървото канадска ела. Всъщност, ако следваме логиката на именуване на останалите представители на фамилията Radeon 5K Evergreen (вечнозелените): Cypress (кипарис) за HD 5800, Juniper (хвойна) за HD 5700 и предстоящите Redwood (секвоя) и Cedar (кедър), става очевидно, че в случая с Hemlock кръстниците му са имали в предвид дървото, а не растението. Макар и неточна, играта на думи е оригинална, затова мотото си остава така. 


60 одобрения
7 неодобрения
Етикети:
AMD Radeon HD 5970 HD 5970 ревю тестове обзор заключение