Ревю: Foxconn RS-233
12 октомври 2009 |
skill level 1/5:

Ревю: Foxconn RS-233

Шаси за изграждане на малоформатен компютър

20663 прочитания
7 одобрения
0 неодобрения

Николай "Aegir" Колев

Историята досега

Първата ни близка среща с дъно от третия вид, тоест такова, използващо екзотичния форм фактор mini-ITX с размери 170х170 mm беше миналия ноември, когато у нас се появи първия Atom-ен неттоп – MSI Wind Nettop 120. Нарастващата популярност на призивите за екологично отговорно поведение сред потребителите в комбинация със деликатната икономическа ситуация направи темата за евтините енергоспестяващи компютри особено актуална в началото на настоящата година. Тогава в състезателен тест ви представихме пет мини машини, от които две бяха асемблирани специално за участие в надпреварата.

През юни развихме темата за малоформатните компютри в техните проявления, различни от неттопа – домашните мултимедийни центрове и пълноценните PC-та. Междувременно Nvidia направиха от ION най-успешния си чипсет за последните 2 години. Простата формула комбинира доста смисления интегриран графичен процесор GeForce 9400 с популярните 45-нанометрови процесори Intel Atom. По този начин Green Team намери отлично HTPC решение и в края на краищата за любителите остана най-любопитното приложение на mini-ITX формата, а именно – реализацията на мощни персонални компютри с многоцелеви приложения.

Защо малоформатните PC са толкова интересни?

Екзотични са. Екстремумите винаги предизвикват любопитство. Докато една мощна геймърска машина предизвиква хладен респект със солидните си размери, малкият компютър е непретенциозен и лесно се вписва в интериора на дома ви, излъчва чар, уют. Сглобяването му е по-голямо предизвикателство и отнема повече време. Освен, че изисква прецизна оценка на електрическата консумация на компонентите (защото захранванията са по правило маломощни), въздушните потоци и охлаждането (кутия с малък обем), твърде вероятно е да ви се наложи да внесете някои от частите от чужбина. Не си спомням дали сме си говорили друг път за добрата страна на очакването. Модерността е наложила като стандарт незабавното удовлетворяване на желанията. В това са заложени проблеми. От една страна, бързото пресищане заради ниската оценка, която има за вас лесно постигнатото. От друга, така няма как да се научите на самоконтрол и се афектирате, когато се натъкнете на ситуация, в която няма как да получите бързо това, което искате. В резюме, идейно е да гледате положително на факта, че не можете да идете в най-близкия магазин и да ви гребнат една лопата чарколяк, образно казано, от която да сглобите компютъра си. Разглеждайте процеса като реставрация на стар автомобил. Последният фактор е цената. Малоформатния компютър в общия случай е по-скъп от стандартен с аналогична производителност и функционалност. Отново, това незадължително е нещо лошо, а обратното - би трябвало да придаде по-висока стойност на крайния резултат. 

Докато през юни фокусът на статията беше в избора на компоненти, този път ще подходим по-приложно и ще разгледаме финалната фаза в реализирането на малоформатна компютърна система – сглобяването. Наред с това, в същинската част на статията ще направим обзор на  mini-ITX шасито – Foxconn RS-233.

Останалата част от конфигурацията изглежда по следния начин

Дънна платка:

 J&W Minix 780G-SP128MB

Процесор:


AMD Phenom X4 9350e (2,0 GHz)

Охладител: Arctic Cooling Arctic Freezer 64 LP
Памет: Transcend DDR2-800, CL5
Твърд диск: WD Caviar Blue 500 GB
Оптично устройство: Asus DRV-20B1ST
Видеокарта: Radeon HD 3200, вградена


7 одобрения
0 неодобрения
Етикети:
mini-ITX Foxconn RS-233 In Win BM-639 ревю цена