Ревю: ASRock М3A790GXH/128M
17 септември 2009 |
skill level 2/5:

Ревю: ASRock М3A790GXH/128M

39033 прочитания
20 одобрения
1 неодобрение

През 2002 г. китайската компания Hua Ching, явяваща се дъщерна за тайванците от ASUSTeK Computer (както официално се именуват Asus) започна производството на дънни платки под бренда ASRock. Етимологията на името е самоподразбираща се – идва от сравнението „as rock (бълг. „като скала”). Обещанието на свой ред бе заимствано от втората част на най-известния слоган на компанията-майка:Heart touching. Rock solid.

Ролята на AsRock само допреди две години беше комплементарна спрямо продуктовото портфолио на Asus. Именитият „голям брат” покриваше високия и среден ценови сегмент, а „по-малката сестра” беше ограничена до ниския и средния клас, при това продуктите й в мейнстрийма умишлено бяха забавяни, за да се избягва пряката конкуренция между тях и дъната на Asus с аналогични чипсети. На бюджетния фронт ASRock трябваше да оцелее в люта ценова битка срещу големият играч ЕCS (Elitegroup), а освен това - Biostar и Jetway - още две компании със силни традиции на по-ниските ценови нива.

Благодарение на добър инженерен екип (които от време на време изненадваше потребителите с причудливи patchwork изпълнения, сякаш излезли от Creature Creator-a на Spore / лабораторията на доктор Франкенщайн, сякаш направени повече за доказателство, че и „такова животно може да има”, отколкото, защото някой имаше нужда от тях) и разумна ценова политика, основаваща се на мотото, че трябва да предложат на клиента качество, по-високо от цената, брендът се оказа успешен, Hua Ching беше преименувана официално на ASRock, а към края на 2007-ма беше взето решение компанията да придобие статуса на равноправен играч на пазара на дънни платки.  

За разлика от Elitegroup, Biostar и Jetway, които сегментираха дъната си и направиха ясно разграничаване между „елитни” имиджови серии в търсене на популярност сред ентусиастите и народните модели, които трябваше да атакуват с ниски цени, в ASRock явно имаха желанието и възможностите да пробват модела на Asus и през 2008-ма разгърнаха солидно портфолио с по няколко модификации на най-популярните чипсети. В основен коз се превърна предлагането на високопроизводителни чипсети на конкурентни цени. Паралелно с това, софтуерните инженери хвърлиха доста труд над работата по фърмуера и разработката на стойностен оригинален софтуер, екскузивен за притежателите на дъната под марката ASRock.

В базите с най-добрите овърклокърски постижения през последната година започна все по-често да се появява и името на ASRock, и това естествено загриза любопиството ми. През февруари се появиха сведения, че дънните платки на ASRock и Biostar с чипсети 790GX/FX с по-новия южен мост SB750 дават някои интересни екстри на притежателите на двуядрените процесори Athlon X2 7750 BE (Kuma), триядрените и четириядрените AM3 модели 710, 720 и 810, а именно – „отключване” на допълнителни ядра при триядрените и четириядрените, както и допълнителни 2 MB кеш от трето ниво при Phenom II X4 810. „Магията” заработваше единствено с активиране на функцията Advanced Clock Calibration (ACC), за която гурутата от AMD така и не обясниха какво точно и как прави, но резултатите бяха налице.

Преди около половин година се появиха AM3 дънни платки за процесорите на AMD. Те са базирани на познатите от есента чипсети AMD 790FX/GX с южен мост SB750, новото в тях е единствено подмяната на типа оперативна памет. През пролетните месеци AMD пуснаха първите си три процесора в новия корпус, а в края на април към тях се присъедини и Phenom II X4 955 Black Edition, благодарение на което овърклокърите успяха за пръв път да покорят недостиганата преди това с процесор на компанията честота от 7 GHz.

През февруари колегата Денислав Славчев направи първото сравнение на между производителността на AM2+ и AM3 платформи (с използването на един и същ процесор, тъй като всички АМ3 процесори могат да се използват и на стария цокъл), за да провери дали смяната на генерацията оперативна памет води до съществен прираст в производителността. Оказа се, че в повечето случаи те са минимални, но оттогава настъпи наблюдаваме известно развитие, изразяващо се в следното.

Докато цените на DDR2 модулите памет задържат нивата си (защото, ако паднат някои компании ще започнат да продават на цени още по-близки до себестойността на продуктите) то тези на DDR3 намаляват и стават все по-достъпни. Освен това доста от тях могат да се овърклокнат или да заработят при по-ниски латентности.

Цените на дънните платки за DDR2 се движат в границите на 150-200 лева за 790GX и 200-350 лева за 790FX, сред които са и по-добрите овърклокърски модели. Дъната с цокъл АМ3, използващи DDR3 памети на нашия пазар варират между 200 и 330 лева.

При положение, че имаме относителен паритет и по отношение на цените, и по отношение на производителност на чипсетите. В такъв случай последната дума имат конструкторите и софтуерните инженери. Интелигентен дизайн, уникални фирмени технологии, алтернативни охлаждания и оптимизирани модули за регулация на напреженията, богати на настройки BIOS-и, които помагат в битката за „безплатните мегахерци” от овърклока и полезен ексклузивен софтуер решават кой ще спечели сърцата на ентусиастите.


20 одобрения
1 неодобрение
Етикети:
AsRock М3A790GXH ревю