Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Ревю: Samsung Gear Sport + Gear Icon X = почти перфектна комбинация

05 юли 2018
7692 прочитания
5 одобрения
0 неодобрения

Когато става въпрос за оценка на нови технологични джаджи, човек може да подходи от няколко гледни точки. Съществува чистата възхита от технологичното постижение – например първият извит AMOLED дисплей в масово устройство.

После идва чистата практичност и функционалност – много хора обръщат внимание просто на това колко неща може да прави дадена джаджа и колко добре, или предпочитат 25 дни живот на батерията пред вече споменатия извит дисплей.

Не на последно място идва и модният аспект – за много голяма част от потребителите, които не са непременно запалени гийкове, външният вид на устройствата има доста по-голямо значение от спецификациите.

С тези мисли в ума си се заех с тестовете на две от доста нашумелите напоследък джаджи – Samsung Gear Sport – спортно ориентиран умен часовник и Samsung Icon X – безжични слушалки от висок клас. В този тест често ще правя сравнения с гривната Gear Fit 2, с която прекарах две седмици – основно защото повечето функционалности са доста сходни, както и самият хардуер на двете устройства.

Дизайн, изработка и първи впечатления

Samsung Gear Sport

Корпусът на часовника е изработен от метал, за разлика от гривната Gear Fit, а формата е унисекс. Повечето подобни устройства страдат от прекомерна дебелина (LG Watch Sport), но Samsung са успели да съберат вътрешностите в доста компактно тяло - 44.6 x 42.9 x 11.6 mm. В реално изражение това прави Gear Sport ненатрапчив дори на моята китка, която не е от най-големите.

Много хора биха нарекли дизайнът скучен, но аз съм по-склонен да го определя като стилен и неутрален – нещо, върху което дизайнерите и инженерите от Samsung са разсъждавали безспорно – особено с оглед на безкрайно многото циферблати, които можете да изтеглите и които трябва да паснат на външния вид на часовника. Каишката е силиконова – от сравнително дебел и леко гъвкав материал, а размерът е стандартни 20 мм, което означава, че можете лесно да я смените, а и ще ви се наложи – но за това по-късно.

Навигационният пръстен е една от най-характерните черти на устройствата от тази серия, тук той е запазен, но е по-малък и с по-фини прорези от пръстена на Gear S3 Frontier. От дясната страна са разположени два хардуерни бутони – Back и Homeсъщо метални с добра тактилна обратна връзка. Между тях е поместен микрофон – който дава допълнителни функционалности на Gear Sport в сравнение с гривната Fit 2. На гърба на часовника се намира оптичен сензор за пулс.

Samsung Gear Icon X

Samsung определено са се постарали с дизайна на тези безжични слушалки. Формата им е характерна за последните модели, включвани в Galaxy S серията (които са жични, разбира се), но при Icon X е добавен гумен мост, който влиза в един от каналите на ухото и по този начин фиксира слушалките. В началото имах съмнения относно практичността на подобно решение – но то се оказа доста добро – особено с оглед на претенциозните ми към слушалки тип тапи уши. Самите слушалки са изработени от висококачествен поликарбонат, а частта, която помещава хардуера, има форма на триъгълна призма със заоблени ръбове.

Външната част, която е акцентирана с по-лъскав пръстен, всъщност е чувствителна на допир – по този начин потребителите управляват слушалките - липсват физически бутони. От страната, която влиза в ухото са позиционирани металните контакти, през които се зареждат слушалките. Там е позициониран и IR сензор, който гаси слушалките, когато ги извадите от ушите си.

Кутийката, която включва в себе си допълнителна батерия за зареждане, е с големината на яйце и е изработена от твърд поликарбонат. Два светодиода показват състоянието на батериите на слушалките, между тях е бутона за отваряне, а на задната страна има вход за USB Type-C кабел за зареждане. Там се намира и Bluetooth бутона, с който свързвате слушалките към смартфон или в този случай – умен часовник.

Хардуер

Samsung Gear Sport

Приликите с вътрешността на гривната Gear Fit 2 са значителни – имаме същия двуядрен процесор на 1.0GHz (Exynos 3250), 4GB вътрешна памет, RAM  паметта е увеличена от 512 на 768MB, което позволява повече и по-разнообразни приложения. Дисплеят е AMOLED с разделителна способност 360х360 пиксела (около 424 пиксела на инч) и диаметър 1,2 инча. Самият дисплей е доста ярък – над 630 нита, цветовете са контрастни и живи – черното е дълбоко – очаквани характеристики за AMOLED технологията. Съвсем обективно мога да кажа, че Samsung прави най-добрите дисплеи за подобни преносими джаджи.

Часовникът тежи 67 грама, а дисплеят е покрит с Gorilla Glass 3. Водоустойчивостта тук е увеличена на 5 атмосфери или 50 метра, което прави Gear Sport пригоден за плуване (гривната Gear Fit 2 имаше единствено IP68 и не ставаше за басейн – нещо, което разбрах по трудния начин). Сред сензорите, с които е екипиран часовника са задължителният пулсомер, акселерометър, жироскоп, барометър. По-интересният хардуер е Wi-Fi чипът 802.11 b/g/n и вграденият микрофон – те отварят вратата към доста допълнителни функционалности, които не се срещат при повечето устройства от този тип. Наличен е и GPS с GLONASS, NFC за мобилни разплащания. Батерията е 300 mAh.

Samsung Gear Icon X

Всяка слушалка от системата тежи по 8 грама и има в себе си 41mAh батерия, както и 4GB вградена памет. Слушалките са снабдени с акселерометър, IR сензор, както и вече споменатата капацитивна площ, чувствителна на допир. Свързаността е Bluetooth 4.2, а наличните кодеци за аудио - MP3, M4A, AAC, WAV, WMA. Кутийката за пренасяне има в себе си 340mAh батерия, която може да зареди няколко пъти слушалките, без да е необходим кабел и зарядно. Теглото и е 54 грама.

Софтуер и приложения

Gear Sport работи с Tizen – собствената операционна система на Samsung – която корейците използват в цялата си гама носима електроника. Няма да повтарям отново всички функционалности, които са пренесени от Gear Fit 2 и Pro линията – за тях можете да прочетете в ревюто на гривната. Ще се спра върху допълнителните възможности на Gear Sport, а те не са никак малко, въпреки сходния хардуер. Наличието на микрофон в часовника дава възможност за доста интересни и забавни приложения. Voice Memo например позволява да запишете гласово съобщение в паметта на часовника. Приложението има и опция за превръщане на глас в текст (Speech-to-text), но тя работи с ограничен брой езици – българският още не присъства сред тях.

S-Voice е умният асистент на Samsung (пре-Bixby), който присъства и в Gear Sport – можете да го извикате с предварително дефинирана команда по ваш избор. От ефективността на това приложение има какво да се желае, но в крайна сметка за по-лесни задачки – избиране на даден контакт, бърза справка за времето навън и т.н. - асистентът е доста удобен. Gear Sport включва и dialer, с който можете да набирате номера директно от дисплея на часовника – нещо, с което Gear Fit 2 не разполагаше като функционалност.

 

Друга добавка е включеният браузър, с който можете да отворите интернет страница – извеждането на правоъгълно съдържание на кръгъл дисплей не е най-оптималното решение, но ако по някаква причина телефонът ви не е наличен, часовникът може да се върже през Wi-Fi и да отвори произволна страница. Въвеждането на текст в полето за адрес не е особено интуитивно и работи по доста странен начин – избирането на дадена буква директно изписва дума – най-вероятно с изключване на предвиждането на въведен текст, този проблем може да се реши.

Освен характерната за почти всички подобни гривни и часовници опция за намиране на свързания телефон, Gear Sport има много полезната опция „Намери колата ми“ (Find my car). Това приложение работи по следния начин – паркирате в непознат град или място, избирате опцията от часовника и той, с помощта на GPS модула, запаметява тези координати. В последствие, когато искате да намерите колата, следвате указанията от GPS картата.

News Briefing е друго полезно приложение, което предоставя фийдове от различни области – наука, спорт, новини, бизнес. Потребителите могат да избират интересните за тях теми, а при натискане на дадено заглавие се отваря кратък обзор на новината. Скролването става или през тъчскрийна или с навигационния пръстен.

Ако по някаква причина искате да гледате YouTube видео на часовника, това е възможно с редица приложения от трети страни. PPT приложението също е доста хитро и удобно – това е дистанционно за презентации – свързвате Gear Sport с лаптопа си и директно от него управлявате слайдовете на презентацията.

Тук е момента да кажа няколко думи и за Galaxy Apps магазина за приложения. На практика платформата е идентична с използваната и за други устройства, но специално за Gear Sport приложенията са значително повече (в сравнение с Gear Fit 2 и Pro). Циферблатите са стотици, а повечето от тях са доста реалистични (Digital Gear, който можете да погледнете във видеото например е чудесен и напълно безплатен).

По-големият обем RAM е дал възможност на разработчиците да извлекат максимума – има всякакви приложения – пълнофункционална GPS навигация, калкулатори, фитнес треньори (партньорството с Under Armor е запазено), програми за диети, медитация, мултимедийни плеъри, стрийминг услуги, като Spotify и много други. Включени са дори игри – например конверсия на класическата Tetris, шофиране на автомобил по натоварена улица, версия на Pong и др.

Gear Sport и Icon X заедно

Максимална ефективност от двете устройства обаче се постига, когато те работят заедно. Свързването на Icon X към Gear Sport дава възможност напълно да пренебрегнете смартфона си за определени задачи. Гласовите обаждания са първата функция – просто използвате часовника, за да наберете даден контакт и с помощта на слушалките осъществявате разговора.

Слушането на музика от часовника към слушалките също е безпроблемно, а ако вградената памет от 4GB в Gear Sport и 2х4GB в самите слушалки не е достатъчна, има много хитра опция да вържете часовника през Wi-Fi към Spotify или друга стрийминг услуга и да слушате на вола. Разбира се, докато батерията издържи.

 

Комбинацията от Icon X и Gear Sport отваря и съвсем нови възможности пред S-Voice асистента. Когато задавате въпросите си, ще можете да чувате отговора в слушалките, а дори има няколко избора на глас (женски), с който асистентът да комуникира с вас. Можете да го накарате да ви каже времето, да се обади на произволен номер, да пусне музика или да запише бележка. Ако скучаете, попитайте за виц или история или просто задайте различни лични въпроси на асистента.

Когато тренирате с Gear Sport и Icon X, в зависимост от избраното приложение, ще получавате гласови съобщения за различни аспекти на представянето ви – колко време е изминало, изгорените калории, пулсът, измината дистанция и дори засичане и отброяване на различни силови упражнения. Самите слушалки имат вграден фитнес инструктор и можете да ги ползвате напълно самостоятелно, но тогава спортните дейности, които могат да бъдат отчитани, са сравнително ограничени.

Батерия?

Тук имам две новини – добра и лоша, както обичат да казват във вицовете. Ще започна с добрата – батерията на Gear Icon X слушалките е чудесна и доста подобрена спрямо предходната генерация. В свързан режим изстисках 4 часа и 10 минути непрекъснато слушане, заедно с различни съвети от фитнес треньора. Когато работят самостоятелно, слушалките могат да свирят малко над 8 часа – наистина впечатляващо постижение, с оглед на размера и теглото. Включеният кейс с допълнителна батерия е много полезен – можете да вземете Icon X в планината и те да ви служат няколко дни без необходимост от зареждане.

Лошата новина е свързана с Gear Sport и цитирания от Samsung живот на батерията. Моите тестове с интензивна употреба на часовника – 2 часа фитнес тракинг, 2 часа слушане на музика, включени известия, GPS и Wi-Fi, малко игри, браузване, гледане не 1-2 видеа и включен Always On дисплей убиха батерията точно за 12 часа. Което е доста далеч от двата дни, които Samsung пишат в характеристиките. Разбира се, направих и тест със средно натоварване – който доведе до 1 ден автономна работа. Два дни са постижими, ако изключите почти всички допълнителни сензори, Always on дисплея и не човъркате много по часовника. Това обаче до голяма степен обезсмисля всички функционалности, с които е снабден Gear Sport. Батерията се зарежда от напълно изтощено до 100% пълно състояние за 2 часа и 40 минутиНека обобщим.

Заключение

Ако се върна към увода и различните аспекти на джаджите, трябва да отдам дължимото на Samsung поне в две категории. Външният вид на Gear Sport, а също така и Icon X е много стилен и никой няма да се срамува от подобна джаджа на китката си или в ушите си респективно. Нещо повече, с подходящия циферблат Gear Sport може дори да заблуди с визия на скъп механичен часовник – а това говори достатъчно.

Що се отнася до преместване на технологичните граници – това също е налице. Малко умни часовници разполагат с толкова сензори и комуникационни чипове. Дисплеят е страхотен, операционната система е бърза и оползотворява хардуера в максимална степен. Отправям забележка към каишката – тя е от доста твърд силикон, а закопчалката е така проектирана, че има издадена част точно към китката. Което оставя следи и прави носенето неудобно само след час-два. Наличието на 20мм quick release система прави този недостатък сравнително малък – можете лесно да смените каишката с кожена, такава от плат, метална или каквато пожелаете.

Gear Icon X ме впечатлиха доста – освен всичко казано по-горе за дизайна, те предлагат и функционалност. Идеята за вградена памет в безжични слушалки е гениална сама по себе си, а в Icon X е изпълнена правилно. Дългият живот на батерията, приятният дизайн и удобството при носене правят тези слушалки добър избор, независимо от високата им цена. Качеството на звука е на чудесно ниво за подобен клас слушалки, а гасенето на външни звуци е толкова добро, че има опция да бъде намалено, ако искате все пак да чувате нещо от околния свят.

Samsung Gear Sport

Предимства:


Недостатъци:


 • метална конструкция
 • неудобна каишка
 • прекрасен дисплей
 • разочароващ живот на батерията
 • бърза работа
 
 • богатство от сензори и комуникация
 

Samsung Gear Icon X

Предимства:


Недостатъци:


 • стилен дизайн
 • висока цена
 • удобни
 
 • дълъг живот на батерията
 
 • 2х4GB вградена памет
 
 • добра шумоизолация
 
 • добро качество на звука
 
5 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Ревю"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Ревю: Samsung Gear Sport + Gear Icon X = почти перфектна комбинация"    

абонамент за бюлетина