Microsoft представи ново приложение, наречено Dictate. То е добавка за Word, Outlook и Powerpoint, и използва технологията за разпознаване на говор от Cortana. С помощта на това ново приложение потребителите могат просто да диктуват на офис пакета това, което искат да напишат.

Разбира се, Microsoft не е първата компания, която работи върху подобна технология. Nuance имат своя Dragon, който е достъпен за десктоп и мобилни устройства, а миналата година Google добави още опции за гласово печатане в Docs.

Office от известно време поддържа глас-към-текст, но Dictate добавя към това нови функционалности. Освен че поддържа над 20 езика, приложението позволява на потребителите не само да диктуват, но и да редактират текстовете си.

Прости команди като "нов ред", "изтрий" и "спри диктовката" правят печатането по-удобно от всякога. Коригирането на пунктуацията с помощта на гласови команди също е възможно. Друга интересна функция е превод в реално време.

Можете например да диктувате на английски, а Dictate да печата на испански. 20-те поддържани за диктовка езици могат да бъдат превеждани в реално време към още 60.

В момента Dictate е налично за 32 и 64-битовите Office пакети, а Windows 8.1 е минималното изискване откъм операционна система. Свалянето на приложението е напълно безплатно, ако разбира се имате легален Windows и Office, но тъй като програмката е под Microsoft Garage проекта, не е ясно какво крие бъдещето за нея.