23 октомври 2012 |

Кратък преглед: AMD FX-8350

Второто поколение процесори Bulldozer са с агресивно ценово позициониране

4142 прочитания
4 одобрения
0 неодобрения

 

Преди година Advanced Micro Devices демонстрираха напълно обновената процесорна архитектура Bulldozer. Първото поколение десктоп чипове възродиха страховития бренд FX от най-силните години на компанията. След години еволюция промяната бе толкова драматична, че към днешна дата вече е некоректно да се правят преки паралели между ядрата в процесорите на AMD и на Intel.

Подобно ново начало е свързано с определена прогноза за развитието на потребителските приложения през следващите няколко години, защото а) една добре построена архитектура предполага последващо развитие поне в средносрочен план и б) добрият хардуер има нужда от правилния софтуер, за да разкрие пълния си потенциал.

Както и във футбола, ако играеш дотолкова, доколкото ти позволи противника, е много вероятно да загубиш. През последните няколко години AMD се разделиха с производствените си мощности и за разлика от основния си конкурент, в технологично отношение трябва да се уповават на GlobalFoundries при усвояване на всяка следваща стъпка оптично сливане.

Използването на 32-нанометров литографски процес, докато Intel разчитат на 22-нанометров, представлява сериозно предизвикателство. По-малкия размер на транзистора означава по-малък размер на процесорния кристал, по-малко топлоотделяне и по-ниска консумация. От прагматична гледна точка това означава по-високи добиви от силициева пластина, а оттам и по-добра печалба, възможност за вграждането на чиповете във по-малки устройства, които консумират по-малко електроенергия. При условие, че вече се продават повече мобилни, отколкото настолни компютри и всяка нова архитектура изначално се проектира за мобилна употреба, вече е ясна огромната тежест на технологичното предимство.

При това условие беше ясно, че AMD не би била конкурентноспособна, ако залага на принципно същия тип процесорни ядра като Intel. Така изкристализира идеята за Bulldozer модулите и идеята по-високата производителност да дойде за сметка на по-голямия брой модули, вграден в процесорния кристал, а не в битка ядро срещу ядро от традиционния тип.

 

Колко по-бързи са Vishera от Zambezi?

Новата генерация десктоп чипове се нарича Vishera и е изградена на базата на подобрени модули Bulldozer с кодово име Piledriver. Подобни се използват и в процесорите Trinity. Те доказаха, че имат с около 10-15% по-висока производителност от съответните чипове Llano, така че именно подобен прираст можем да очакваме и от Vishera спрямо Zambezi.

Ядрото Piledriver

Как се постига по-високата производителност при положение, че Vishera използват същия литографски процес като първото поколение декстоп Bulldozer-и отпреди една година и в същото време не са направени генерални архитектурни промени?

Отговорът се крие във финото оптимизиране на режимите на електрическа консумация на процесора. Спестеното се материализира в по-високи базови честоти на процесорите.

 

Новите процесори Vishera

 

Второто поколение процесори FX стартира с четворка процесори. Цифрата „8” в номенклатурата на двата старши показва, че използват по 4 Piledriver модула, освен това имаме тримодулен и двумодулен процесор.

 

Въпреки поддръжката на DDR3-1866, с оглед на цените на паметите, оптималният избор за тази година остава DDR3-1600. Чувствителният прираст при Piledriver-базираните процесори Trinity се дължеше на вградените графичните ядра, които се възползваха от повишената пропускателна способност.

Флагманският чип се казва FX-8350  и има базова честота 4 GHz, Turbo честота от 4,2 GHz и се вмества в 125W TDP. Всички FX процесори са с отключен множител.  

Лесен път за ъпгрейд

 

На ниво екосистема, процесорите Vishera са част от развитието на платформата Scorpius. Тя се състои от дънна платка с чипсет от серия AMD 900, процесор FX и видеокарта от генерацииите Southern Islands или Northern Islands.

Всяка дънна платка от с чипсет от серията AMD 900 поддържа второто поколение FX процесори Vishera. За дъна с по-стари чипсети този избор е оставен на милостта на производителя.

При условие, че имате дънна платка с чипсет серия AMD 900, пътят ви за ъпгрейд към Vishera е съвсем пряк. На тестовата ни платка новият чип бе коректно инсталиран и разполнат дори и без ъпдейт на BIOS, който беше на повече от една година. В ценово отношение Vishera също са по-агресивно позиционирани от предшествениците си. Топмоделът FX-8350 отвъд Океана дебютира на цена от $205 и AMD го готвят за пряк конкурент на Intel Core i5-3570K.

 

 

Няколко предварителни думи за овърклока

Архитектурата Bulldozer показа добър потенциал за овърклок и във втората си реинкарнация тенденцията се запазва. С добър въздушен охладител можете да разчитате на стабилни честоти между 4,6-4,8 GHz, а на вода – между 4,8 GHz и 5 GHz.

 


4 одобрения
0 неодобрения
Етикети:
FX-8350 Vishera Bulldozer обзор спецификации