Свръхтънките дискове на Western Digital идват още тази година
21 септември 2012 |
skill level 1/5:

Свръхтънките дискове на Western Digital идват още тази година

Acer и Asustek ги искат в ултрабуковете си

5696 прочитания
9 одобрения
0 неодобрения

Нерядко трябва да чакаме месеци и дори години, докато интересен нов продукт измине пътя от демонстрационните павилиони на технологичните изложения до витрините на IT магазините. Според тайванския бизнес ежедневник DigiTimes, случаят със свръхтънките дискове на Western Digital е съвсем различен.

Очаквахме мобилните дискове с дебелина на корпуса от 5 mm да се появят в лаптопите не по-рано от пролетта на следващата година, но ултрабук сегмента е достатъчно апетитна хапка, за да накара WD да побързат с вкарването им в масово производство. Сред първите им клиенти са Acer и Asustek, които ще започнат да получават доставки преди края на годината.

Моделите от високия клас WD Black са хибридни дискове. В корпусите им освен 500-гигабайтова плоча е вградена и флаш-базирана памет с обем от 8 до 32 GB, която се използва за кеширане. Този бърз кеш липсва при тънките WD Blue, които са твърди дискове с традиционна конструкция.

Хибридните дискове са с цени около десет пъти по-ниски спрямо SSD със същия капаците. При условие, че Intel налага все по-тежки изисквания в ултрабук спецификацията си, без новите дискове с наполовина намален обем спрямо стандартните, производителите не биха имали алтернатива на SSD за тънките мобилни компютри.


9 одобрения
0 неодобрения
Етикети:
свръхтънки дискове ултрабук мобилни твърди дискове Western Digital WD Blue WD Black