Цял ден работа на батерии с AMD Trinity
15 май 2012 |
skill level 1/5:

Цял ден работа на батерии с AMD Trinity

Мобилните чипове дебютират днес, а десктоп моделите - следващия месец

7607 прочитания
31 одобрения
2 неодобрения

Днес дебютират мобилните процесори на AMD с кодово име Trinity; това е второто поколение APU чипове на компанията (на един кристал се намират както класическите x86 процесорни ядра, така и графичен процесор), които наследяват Llano. Ако не сте чували за Llano – накъсо казано това е най-успешният процесорен продукт на Advanced Micro Devices за последните 3-4 години. Един известен офталмолог някога беше казал, че ако трябва да избира средство за корекция на зрението – на майка си би предписал очила, а на тъщата – лещи. В контекста на мобилните компютри, в маркетинга на AMD имат подобно послание – дайте на тъщата Sandy/Ivy Bridge, а на майка си подарете Trinity.

 

Функционална блокова диаграма на APU Trinity


От гледна точка на съставни елементи, новите чипове съществено се отличават от предшествениците си. Докато Llano съдържаха 2 до 4 K10.5 ядра, базирани на предходната процесорна архитектура на компанията плюс графичния процесор, докато новите чипове имат в себе си един или два x86 модула, всеки от които съдържа по два процесорни ядра Piledriver.

 

Спецификации на APU-та Trinity със стандартно TDP.

 Тези ядра са деривати на най-новата процесорна архитектура на AMD – Bulldozer и според вътрешните тестове на производителя ядрата са средно с 29 процента по-производителни от процесорните ядра в Llano. По отношение на процесорния кеш старшите модели като A10-4600M и A8-4400M разполагат с по 2 MB L2 кеш на модул, докато бюджетният A6-4400M има 1 MB L2 кеш, който се ползва от единствения модул с тандем Piledriver ядра. Първите мобилни компютри с Trinity би трябвало да са налични в търговската мрежа още от днес.

Двете специфицикации за честотите (основна и максимална) са следствие от факта, че като всички модерни чипове и при Trinity работната честота на процерорните ядра е променлива и ограничена от фактори като температурата и електрическата консумация на APU-тата. Динамичният овърклок променя честотата на процесорните и графичното ядро според нуждите на конкретната задача, изпълнявана от компютъра, така че общото топлоотделяне на чипа да не надхвърля максимума според спецификациите.

 

Дебютират и два чипа със понижена електрическа консумация.

За нуждите на ултратънките мобилни компютри AMD предлага и чипове с понижено енергопотребление – моделът A10-4655М консумира до 25 W, а двуядреният А6-4455М – само 17 W. За сравнение при стандартните Trinity лимитът е 35 W.

Десктоп аналозите на Trinity дебютират следващия месец и ако Advanced Micro Devices не изневерят на традицията да разпратят на медиите тестови образци преди пусковата дата – можете да очаквате и ревюта от нас и колегите.


31 одобрения
2 неодобрения
Етикети:
AMD Trinity Piledriver спецификации мобилни компютри А10-4600М А8-4500М А6-4400М А10-4655М А6-4455М