Ревю: Sapphire HD 7770 GHz Edition OC
15 февруари 2012 |
skill level 2/5:

Ревю: Sapphire HD 7770 GHz Edition OC

Спасена от овърклока

22155 прочитания
24 одобрения
2 неодобрения

 

„Няма добри и лоши видеокарти.

Само видеокарти на добри и лоши цени”

- Райън Смит, Anandtech

Валентин „Kosh” Марков

Николай „Aegir” Колев

Моджо. Това е думата, която кратко описва всички видеокарти HD x770. Не, че са толкова много. На хартия – четири бройки; де факто – само три. Това е така, тъй като HD 6770, която ще бъде заменена от главния герой в статията, всъщност е просто името, под което графичният процесор HD 5770 се подвизаваше през втората половина от жизнения си цикъл.

Най-достъпният модел от последната генерация на AMD (кръстена Southern Islands), който удовлетворява критерия за „сериозност”, е Radeon HD 7770. Очакванията спрямо нея са изключително високи – предшественикът й е шампион във всички класации тип bang4buck. Последният термин е неформална, но доста практична величина, която показва средно колко кадъра в секунда игрална производителност извличате от видеокартата си за всеки вложен долар, лев, паунд или в каквато валута там си пазарувате.

За да направим нещата по-практични и по-любопитни, този път ще базираме ревюто си не на референтната видеокарта (инженерната  мостра), а на продукт за масовия пазар от Sapphire Technology. Платката използва алтернативен дизайн или най-малкото – алтернативно захранване, а освен това е фабрично овърклокната. Компанията производител е оценила подобрения модел Sapphire HD 7770 GHz Edition OC на 310 лева или поне това е левовият еквивалент на парите, за които се предлага от популярни онлайн търговци в Германия и Обединеното кралство. Номинално това са 20-25 лева отгоре, а в процентно отношение оскъпяването спрямо HD 7770 на стандартните честоти, препоръчани от AMD (1000 MHz за ядрото и 4500 MHz за паметта) е малко под 7%.

Цели

Задачите на това ревю са няколко; първостепенната от тях е да оценим доколко HD 7770 се явява достоен заместник на видеокартата, която подменя – HD 6770. Освен това ще разгледаме разликите между Sapphire HD 7770 GHz Edition OC и видеокарта с референтния дизайн на AMD в търсене на конкурентните предимства, които да  оправдаят по-високата й цена. Накрая, една нова видеокарта не е изолиран феномен – стойността й за потребителя се оценява на базата на сравнение с останалите видеокарти, предлагани на сходни ценови нива.


24 одобрения
2 неодобрения
Етикети:
Sapphire HD 7770 GHz Edition OC HD 7770 Overclock Edition HD 7770 тестове ревю бенчмарки игри спецификации цена сравнение Cape Verde XT Graphics Core Next HD 6850 HD 6770