Gelid Tranquillo Rev.2
12 януари 2012 |

Gelid Tranquillo Rev.2

Ефективен, тих, красив, но не и див...

7596 прочитания
1 одобрение
0 неодобрения

 

Тестването на охладители по начало е доста скучна задача. Поне докато нечия...хм „оригинална” идея за дизайн не я превърне в истинско приключение. Ето какво се случи...

Gelid са сравнително нова компания – на пазара са от 2008 и през последните 3 години предлагат доста интересни и балансирани решения за РС охлаждане. Пистата, в която са избрали да се състезават е леко встрани от елитните компании в този сегмент (като Noctua например) и целта им е по-скоро предлагане на модели с балансирано съотношение „цена/качество”, а не на продукти от типа „максимум на всяка цена”.

Иначе казано въпреки внушителният си, tower външен вид, голям 120 мм вентилатор и дизайна включващ 4 топлинни тръби, Tranquillo Rev.2 е повече добре изпълнено стандартно охлаждане, отколкото кулер-звяр за ентусиасти и запалени фенове на овърклока.

Но да не избързвам. Ще стигнем и до тази част, а преди това няколко думи за спецификациите на охладителя.


Името му подсказва, че това не е първият модел Tranquillo. Gelid са направили няколко промени по дизайна му (от там и уточнението Revision 2 – втора версия), най-съществената от които е модификация във формата на радиаторните ребра и преминаващите през тях топлинни тръби. В Rev.2 те са леко изместени встрани спрямо центъра на медната контактната повърхност, благодарение на което цялото тяло на охладителя се изтегля встрани от слотовете за паметта, които на повечето дънни платки са разположени в непосредствена близост до процесорният цокъл.

Снимани в профил разликите между двете ревизии са ясно видими и по специално изтеглените встрани спрямо основата топлинни тръби


Това улеснява монтажа на допълнителни модули памет и позволява насищане на всички налични слотове – нещо което не може да се каже за по-обемистия ми Noctua NH-U12P SE2 например. При него радиатора е симетричен, което от една страна е хубаво, тъй като позволява монтажа на два 120 мм вентилатора от двете му страни. При тази конфигурация обаче вътрешният фан увисва непосредствено над двата най-вътрешни слота за паметта, при което на практика ги блокира и не позволява инсталация на модули RAM с по-високи охладители (като например 8 гигабайтовият Corsair XMS3 DHX кит, който използвам аз).


1 одобрение
0 неодобрения
Етикети:
охладител процесорен охладител тестове ревю ревизия Gelid Gelid Tranquillo Noctua Noctua NH-U12P SE2