Ревю: Thermaltake Chaser MK-I
12 декември 2011 |
skill level 2/5:

Ревю: Thermaltake Chaser MK-I

Модерна многоцелева кутия

13630 прочитания
16 одобрения
0 неодобрения
Модел Thermaltake Chaser MK-I
Тип компютърна кутия
Формат Full Tower
Поддържа дъна ATX, mATX
Размери 568 x 237 x 581 mm
Тегло 11,6 kg
Цена от 285 лв

„Има само два вида самолети– изтребители и мишени.”

Дойл „Wahoo” Никълсън,морска пехота на САЩ

Валентин "Kosh" Марков

Николай "Aegir" Колев

Голяма част от н най-успешните игрални поредици са ситуирани в условията на военен конфликт. Или пък най-малкото битките са кулминация на действието в тях. Създаването на компютърна периферия, която прилича на военна екипировка и техника, е доста пряк път към сърцето на геймърите, защото ги потапя по пълно в илюзията на игралното преживяване.

Връзката между геймърът и любимата му игра е дълбока и емоционална. Един фен на Angry Birds например с удоволствие би накичил коледната елха с птичките и прасетата от играта, вместо по-традиционни украшения като топки, звездички и ангели. По същия начин един фен на Diablo би се изкушил от тематичните слушалки на Steelseries, особено, ако зад логото се крие доказал качествата си хедсет като Siberia v2. В други случаи като с Razer Spectre, се създава продукт с качествено нов дизайн, който кореспондира с визията на теранските единици от Starcraft. Явно кобрандирето на продукти се услажда на производителите – сайтът на Razer предлага пет пълни комплекта, посветени на различни игри, докато при Steelseries тези заглавия са двайсетина.

Все още няма производител на компютърни кутии, който може да се похвали с подобно партньорство и в това отношение най-добрата опция за феновете е да изберат корпус с визия близка до тази на любимата им игра. След това дали с допълнителни модификации или просто като го впишат сред тематичната геймърска периферия могат да изградят цялостна композиция. Преди две седмици един приятел, върл маниак на SC2 ми каза, че за Коледа иска да си вземе кутия в духа на играта. Казах му, че имам нещо в предвид, но искам да го види на живо при мен. Името на въпросната кутия е Chaser MK-I и успях да я спася от посегателството му единствено, защото вече е внесена в България.

Продуктова концепция

На английски “chaser” (букв. прев.: преследвач) се използва и като синоним на изтребител. Нямам представа дали това е случайност или умишлено търсен ефект, но дори и буквено-цифреното означение MK-I (разчита се като „Mark One” или Марк Едно) е типично за схемата на именуване на бойни машини, използани от британското военно министерство. Дизайнът на Chaser е милитаристичен, изпъстрен отсечки, начупени прави и правилни геометрични фигури. Като използвани материали, габарити и тематика „Преследвачът” наподобява сериите Dark Fleet на Antec и HAF на Cooler Master, а донякъде и CM Storm Trooper. Всички те са вдъхновени от военната техника, но у Chaser липсва  тежкото излъчване на първична агресия и груба мощ. Напротив, Преследвачът създава впечатлението за прецизност и увереност, за добре осъзната и контролирана сила, с която няма смисъл да парадираш. Представете си тежък двурък меч и след това шпага – това е разликата, за която говоря.

 

Иначе Chaser MK-I е Full Tower - просторно (с дължина и ширина малко под 60 cm) и масивно шаси (тежи 12,3 kg), което събира дънни платки с максимален размер ATX. Най-любопитната му особеност е вградения контолер Colorshift с помощта на който се регулират цветовата схема и режима на работа на посветката, както и оборотите на вентилаторите. Два от трите инсталирани в кутията вентилатори са 200-милиметровите прозрачни перки. Всяка от тях има светодиоди в три различни цвята (син, зелен, два червени) чрез комбинирането им са реализирани пет режима на подсветката – син, зелен, червен, смесен и „коледен”. Първите три са самообяснителни – във всички перки се активират светодиодите от един и същ цвят; подсветката е постоянна. При смесения режим едновременно се задействат всички диоди– като резултат от движението на перките се създава ефект наподобяващ дъга. При „коледния” режим циклично засветват едноцветни диоди от всички перки.

Перките с подсветка никак не са евтини, а далеч не са много производителите, които дават на клиента си решение 3-в-1, така че концепцията Colorshift определено ще се хареса на модърите, а и на любителите на повечко шарения и показност. Милитаристичната визия пък ще спечели за каузата повечето фенове на стратегии и шутъри. Пренебрегнати остават почитателите влиятелни жанрове като средновековните и фентъзи ролеви игри, но за тях все още се грижат компании като In Win.


16 одобрения
0 неодобрения
Етикети:
Thermaltake Chaser MK-I Chaser MK-I Chaser MK-1 кутия геймърска кутия подсветка цена технически характеристики спецификации