Ревю: Захранване FSP AURUM AU-600
1 ноември 2011 |
skill level 2/5:

Ревю: Захранване FSP AURUM AU-600

Злато?

7010 прочитания
9 одобрения
6 неодобрения
Валентин "Коsh" Марков

Вуйчо ми често цитира стара инженерна мъдрост, която гласи, че едно електронно устройство е толкова добро, колкото добро е захранването му. Този компонент често бива пренебрегван, защото резултатът от работата му не се отразява пряко на потребителското преживяване. Той нито ускорява компютъра в ежедневната работа, нито пък ще повиши броя на кадрите или визуалното качество в игрите. За разлика от периферията захранващият блок няма отношение и към ергономичността (освен, ако перката му не напомня звучно за присъствието си). Вина за „ниския рейтинг” на PSU спрямо останалите компютърни компоненти имат и маркетинговите специалисти, които не успяват да изнамерят ясно различима и подходяща за популяризиране техническа характеристика на захранването, на базата на която масовият потребител да избере едно захранване пред друго. Процесорите си имат броя на ядрата и гигахерците, видеокартите – броя на кадри в секунда и поколението на DirectX, твърдите дискове – капацитета, мониторите – размера на диагонала и типа на матрицата.

Всъщност качествените захранвания можете да разделите на класове по типа на притежавания от тях 80 PLUS сертификат. Успешното преминаване на процеса показва, че коефициентът на полезно действие (или ефективността) на захранващия блок е поне 80% при 20%, 50% и 100% натоварване. Ефективността е частно между реално доставената до  устройството и почерпената от електрическата мрежа мощност и има съвсем пряко отношение към сметката за тока. През 2008-ма година 80 PLUS бе ревизиран и бяха създадени три нива на сертификата – Bronze, Silver и Gold.

Тайванската компания FSPGroup, по-популярна като Fortron е с изградени традиции на българския пазар. Фирмата изпълнява ОЕМ поръчки и години наред захранванията им се предлагаха в комплект с някои от шаситата на Foxconn. Както се случва понякога, когато амбицията е подплътена с критична маса пари, в средата на първото десетилетие на нашия век FSP решиха, че искат брендът им да се търси и разпознава от крайния потребител. Индикации за това бяха създаването на продуктови семейства с произносими и запомнящи се имена като Bluestorm, Epsilon, SAGAи Everest. В началото на годината бе създадено и семейството AURUM, част от което е обектът на рецензията.

Серията AURUM

По спомени от школските ми години химията не беше от най-обичаните предмети, а популярността на латинския език е още по-ниска. И понеже тъкмо химията и латинския са дисциплините, където най-вероятно бихте се натъкнали на думата “aurum”, тук е мястото да посочим, че в превод от латински думата означава „злато” (химически символ на елемента: Au). От историческа гледна точка златото трайно се свързва със стойност и символ на престиж. От химическа – със способността на веществото да се запази в чист вид заради ниската си химическа активност. Аналогиите на захранванията AURUM със златото като символ на класова принадлежност, непреходна стойност и запазване на характеристиките във времето без съмнение са асоциации, търсени маркетинговите специалисти във FSP. Съвсем пряката причина за избора на това име на серията обаче е фактът, че те притежават 80 PLUS Gold сертификат.

Серията AURUM се дели на две семейства – четири стандартни модела с мощности от 400, 500, 600 и 700 W, както и три модулни захранвания, които ще разпознаете по означението CM в името (съкращение от Cable Management). Последните имат мощности от 550, 650 и 750 W.


9 одобрения
6 неодобрения
Етикети:
FSP Aurum AU-600 FSP Aurum 600W захранване захранващ блок спецификации технически характеристики ефективност КПД 80 Plus Gold