Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Програми за наука (и не само)

01 ноември 2005
14600 прочитания
33 одобрения
9 неодобрения
Страница 1 от 2

В списанието вече сме говорили за математически софтуер, полезен и за студенти, и за научни работници. Този път решихме да обърнем внимание и на другите науки и да споменем софтуерни продукти, интересни както за професионалисти, така и за изкушените в тях – или просто за не дотам изкушените, но любопитни. CambridgeSoft Chemoffice 2005 Ultra Разработка: CamSoft Corporation Shareware, цена 2 500 USD Интернет: www.cambridgesoft.com Големина: 232 МБ Ако MathCAD и Maple са жизнено необходими на математѝка, то ChemOffice играе същата роля за тези, които се занимават с органична химия, биохимия, молекулярна биология и останалите науки, занимаващи се със сходна материя.

Сред ценните способности на ChemOffice са изобразяването на химични уравнения, на формули на органични вещества с различна сложност (е, в разумни граници разбира се), триизмерно възпроизвеждане на структурата им, анализ на физикохимични параметри, а също и мощни средства за търсене в бази от данни по мрежата. Пакетът се сътои от три органично допълващи се модула -- ChemDraw, Chem3D, ChemFinder. Ще ги разгледаме поотделно. Първият инструмент ChemDraw по начало отговаря за "рисуването" или по-точно за "конструирането" на формули за каквото ви хрумне -- от бензол до полинуклеотидна верига на ДНК.

Сътворяването става удивително просто и бързо -- благодарение на огромния набор от шаблони (ароматни съединения, монозахариди, азотни основи, стереоизомерни атоми и т.н.) и на удобната система за промяна на всеки техен елемент. За вас остава само да съчетаете необходимите "тухлички", а програмата сама ще добави взаимовръзките. Нещо повече -- ако според законите на химията съединението не може да съществува, ChemDraw ще ви предупреди услужливо и ще посочи вероятното сгрешено място. Интерфейсът е просто великолепен -- и като удобство, и като богатство на възможности -- и чудесно допълва картинката.

На разположение са различните специални символи, молекулни орбитали, полуавтоматичен набор от химични реакции. Например, посочвате място на прекъсване на връзката, а ChemDraw вече автоматично изписва уравнението с продуктите от разпада и молекулната им маса. Програмата се справя удивително коректно дори с такава банална, но отегчителна работа като поставянето на индекси на функционалните групи, нуждаеща се от доста здрав разум. Доста добре се вписва и галерията от готови картинки с разнообразно лабораторно оборудване, а също и елементи на клетъчни мембрани и органели -- така ще икономисате доста време при създаване на презентации и постери.

Докато СhemDraw пресъздава структурата на веществата в равнина, то Chem3D в позволява да я представите реалистично в три измерения. Chem3D може без затруднение да пресъздаде тримерната структура на неизвестно или слабоизучено вещество -- чрез анализ на характера на връзките и електроотрицателността на различните атоми в съединението (ако тези данни не достигат, могат да се извлекат от база данни по мрежата). Нещо повече, програмата ще ви помогне да пресметнете кои точно структурни компоненти на молекулата X са особено активни (напр. кои се окисляват или възстановяват лесно), а значи ще можете да предвидите възможна биологична роля за нея.

Разбира се, не бива да се доверявате 100% на преценките на софтуера, нито можете да го ползвате като заместител на физическите методи за анализ. Все пак можете да ползвате получените данни като отправна точка за по-нататъшни експерименти. Когато с времето вашата база данни (или примерно тази на института ви) достигне определен размер, съвсем логично ще възникне въпросът как да внесете в нея ред и как да можете да я претърсвате. Тук вече не могат да ви помогнат никакви средства на Windows или за търсене в локалната мрежа -- понеже не става въпрос за търсене на текст. Решението е елементарно с помощта на ChemFinder.

Възможностите на програмата са просто фантастични. Можете да търсите нужните ви данни не само по структура или количествена формула (например C8H10), но и по молекулно тегло! Естествено, не е задължително да се посочва всичко до последния атом (иначе не би имало смисъл от търсенето). ChemFinder ще се справи прекрасно дори ако подадете само част от молекулата или ако просто посочите "търсене на всичко подобно". Можете лесно да прехвърлите резултата от работата си към Excel/Word или направо в базата данни на ChemFinder. Точно така -- ChemFinder е предназначен основно за създаване и работа с база данни, а не толкова за търсене на информация из документите на ChemDwar/Chem3D и конкуретната ISISDraw, макар че може и това.

Явно няма нужда да рецитираме всички плюсове на този подход. Всичко е удобно, става бързо и винаги е под ръка. Освен това в новата версия ChemOffice 2005 Ultra се появяват и усъвършенствани средства за молекулярни биолози -- BioAssay Ultra (своеобразен аналог на ChemFinder за съхранение на разнообразни протоколи), BioDraw Ultra 9.0 (за онагледяване на сигнални механизми н клетката и биологични пътища), а също и по-мощни средства за каталогизиране. И накрая, можем смело да кажем, че ChemOffic в универсален комбиниран пакет за всеки специалист, свързан по един или друг начин с химията. За съжаление цената на продукта не може да се похвали с гъвкавост и достъпност.

.. Quantum Atomica 2.01 Разработка: Quantum Atomica Development Team Безплатна Интернет: www.quantumatomica.co.uk Големина: 4,15 МБ Основите на квантовата физика (или по-точно строежът на електронните обвивки на атомите, принципите на образуване на химичната връзка и построяването на Периодичната система) по право се смятат за едни от най-сложните теми в гимназиалния курс по химия. Дори в началните курсове в университета много от новоизпечените студенти срещат ред трудности при изучаването на тези проблеми. Но какъв смисъл има преподавателят за N-ти път да обяснява принципите боравене с основните квантови числа, ако учащите се нямат възможност да си представят картинно как нещата изглеждат в действителност?

Това може лесно да се постигне с програмата Quantum Atomica. Принципът на работата й е прост до елементарност: избираме нужната стойност на главното квантово число n (енергетичното ниво), после -- на азимуталното (l), след това -- на магнитното (m) и щракваме на Calculate. Нататък вече си избираме гледна точка и проекция, в която да видим орбиталата, вид (двуметрен/тримерен) и запазваме готовата снимка като обикновена картинка (.bmp). Съвсем просто и стилно. Макар че според нас не би било зле да се изобразяват и хибридни орбитали в различни химични връзки. 3D Solar System 3.7 Разработка: Henrik Tingstrom Безплатна Интернет: www.

tingan.com Големина 21,6 МБ Признайте си, ама честно -- кой не си е мечтал като дете да погледне далечните звезди отблизо? И докато идеята да се обзаведем с лична обсерватория, е, не дотам реална, то компютърът ни е винаги на разположение. 3D Solar System е интерактивна карта на Слънчевата система с всички планети и важни спътници. Освен собственото картинно представяне на небесните тела на екрана на компютъра, програмата извежда и разнообразна информация за тази или онази планета в нарочен прозорец -- разстояние до Слънцето, маса, радиус, диаметър на орбитата и т.н. Графичното представяне на виртуалната Слънчева система си заслужава да бъде отбелязано специално.

Честно казано, след първото пускане на програмата с фабричните й настройки, веднага съжалихме за свалянето на 20-те мегабайта -- текстурите бяха съвсем примитивни, планетите приличаха на купчета пиксели, изобщо неприятно. Поставите ли обаче всички настройки на максимум, картината се променя напълно. Континентите добиват ясни очертания, вижда се движението на атмосферните фронтове, планетите могат да се гледат в различен ракурс -- от слънчевата и от нощната им страни. Велики са съвременните графични технологии. Е, за удоволствието е нужен ресурс.
33 одобрения
9 неодобрения
Още от рубрика "Тематично приложение"
КОМЕНТАРИ ОТ  

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 494

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 496
desi
18:27, 08 ноември 2005
iskam balgaro-angliiski rechnik
1
одобрения: 0
Анонимен
22:00, 08 ноември 2005
искам българо-руски речник
2
одобрения: 0
Анонимен
19:27, 16 ноември 2005
az iskam balgaro-qponski
3
одобрения: 0
Анонимен
21:43, 17 ноември 2005
аз искам самолет
4
одобрения: 0
miki
11:45, 18 ноември 2005
ami kupete si ?
5
одобрения: 0
Анонимен
17:47, 03 декември 2005
e v kraina smetka kade da go namerq toq re4nik
6
одобрения: 0
Cactus
20:47, 15 декември 2005
[ препратка ] do sega i nai-bezplatnoto!!!
7
одобрения: 0
koteto
20:02, 15 февруари 2006
ikam re4nik da si proveda teksta kak da go namerq
8
одобрения: 0
koteto
20:04, 15 февруари 2006
nqkoi 6te mi ogovori li na v1prosa
9
одобрения: 0
mqo
21:23, 13 март 2006
iskam balgaro angliiski re4nik kade moga da go namerq
10
одобрения: 0
magdalena
08:21, 07 септември 2006
zdraveei te na vsi4ki nqkoi znaeli kak moga da namerq materiali za mdoma6na podgotovka po angliiski ,
11
одобрения: 0
eimi
08:23, 07 септември 2006
pozdravi na vsi4ki ot amerika 4akam vi tam ,bez re4nik 6te nau4ite vsi4ko
12
одобрения: 0
PLEIBOI4E_F
15:05, 15 октомври 2006
ei na men mi triabva re4nik da preveda biografiata na magelan ma nz na kav ezik e napisana i v sledstvie na tova nz kakav re4nik da potarsia
13
одобрения: 0
Анонимен
17:44, 28 октомври 2006
tyk vsi4ko e edno i sa6to
14
одобрения: 0
Анонимен
22:55, 29 октомври 2006
15
одобрения: 0
Анонимен
02:30, 20 януари 2007
trqbva mi talkoven re4nik.
16
одобрения: 0
Анонимен
19:49, 25 февруари 2007
nqkoi znae li kade moje da ima talkoven re4nik v INTERNET???
17
одобрения: 0
hahaha
14:02, 12 март 2007
iskam talkoven re4nik nemama
18
одобрения: 0
fffffffffff
14:38, 09 април 2007
tapppppppiiiiiiiiii ste re4nci.dir.bg
19
одобрения: 0
moniniii
20:43, 08 май 2007
iskam balgarski talkoven re4nik
20
одобрения: 0
moniniii
20:43, 08 май 2007
iskam balgarski talkoven re4nik
21
одобрения: 0
didka
22:30, 14 май 2007
iskam balgarski re4nik ,kade da namerq
22
одобрения: 0
0123456789
14:00, 19 септември 2007
za6to ima takiva t1pi u4ebnici i decata nemogat da gi razberat za kakvo stava v1pros
23
одобрения: 0
0123456789
14:00, 19 септември 2007
za6to ima takiva t1pi u4ebnici i decata nemogat da gi razberat za kakvo stava v1pros
24
одобрения: 0
0123456789
14:00, 19 септември 2007
za6to ima takiva t1pi u4ebnici i decata nemogat da gi razberat za kakvo stava v1pros
25
одобрения: 0
0123456789
14:00, 19 септември 2007
za6to ima takiva t1pi u4ebnici i decata nemogat da gi razberat za kakvo stava v1pros
26
одобрения: 0
0123456789
14:00, 19 септември 2007
za6to ima takiva t1pi u4ebnici i decata nemogat da gi razberat za kakvo stava v1pros
27
одобрения: 0
0123456789
14:00, 19 септември 2007
za6to ima takiva t1pi u4ebnici i decata nemogat da gi razberat za kakvo stava v1pros
28
одобрения: 0
0123456789
14:00, 19 септември 2007
za6to ima takiva t1pi u4ebnici i decata nemogat da gi razberat za kakvo stava v1pros
29
одобрения: 0
vesi
19:12, 29 септември 2007
30
одобрения: 0
vesinka
19:12, 29 септември 2007
iskam angliisko-balgarski re4nik
31
одобрения: 0
dido
19:32, 29 септември 2007
[ препратка ] mislq 4e 6te nameri6 ne6to koeto moje da ti e ot polza
32
одобрения: 0
viktoria
10:58, 10 октомври 2007
iskam angliisko-balgarski re4nik,koito moga da ka4a na kompa,nqkoi ako moje da mi kaje kade da nameria
33
одобрения: 0
Анонимен
20:28, 04 ноември 2007
iskam balgarski razgovoren re4nik
34
одобрения: 0
polity
21:17, 06 ноември 2007
Password must contain at least one number kvo ozna4ava
35
одобрения: 0
reni
21:08, 07 ноември 2007
iskam bulgaro-angliiski rechnik s koito moga da si preveda edno tekst4e SPESHNO E!!!
36
одобрения: 0
mimi
15:53, 13 ноември 2007
scissors
37
одобрения: 0
mimi
15:53, 13 ноември 2007
scissors
38
одобрения: 0
Анонимен
13:38, 15 ноември 2007
piiinnnaaaaaaaameeeeeeee
39
одобрения: 0
mitaka666
17:54, 18 ноември 2007
baxti ot kade da izteglq
40
одобрения: 0
anonimna
18:38, 19 ноември 2007
treq mi talkovan re4nik be ei hora mn spe6n00o0oo...
41
одобрения: 0
anonimen
18:40, 19 ноември 2007
ei i na men mi trqa tulkoven re4nik ..pls daite nqkaf sait za takiva re4nici..pls..pls
42
одобрения: 0
anonimna
18:50, 21 ноември 2007
nqkoi moje li da mi kaje kade da si namerq balgaro-angliiski re4nik
43
одобрения: 0
nadq
13:47, 25 ноември 2007
daite nqkaf sait za re4nik ve hora
44
одобрения: 0
gaza ti
16:37, 26 ноември 2007
Ei znaete li kvo toq re4nik e ebati i tapanarskiq sakatul qsno li e be
45
одобрения: 0
ot onova v ga6tite ti be
16:51, 26 ноември 2007
Ei xora daite nqkakav sait za toq tap re4nik 4e ve4e neznam.6A VI NAVRA NA VSI4KI V TAPITE DOLNI GROZNI VMIRISANI PAP4ASALI ZADNIZI.Qsen li bqx?Are 4ao na vsi4ki putki i pederasi. Are fakaite se.......?!!!
46
одобрения: 0
mariela
14:01, 10 декември 2007
trqbva mi talkoven rechnik
47
одобрения: 0
kapi
22:35, 11 декември 2007
kaksiu
48
одобрения: 0
AnOnImEn[!][!][!]
16:15, 17 декември 2007
pFfF BaHtIi nIkOi nE DAa sAiT
49
одобрения: 0
ivan
20:11, 03 януари 2008
trqbvami balgarsko turski re4nik
50
одобрения: 0
***
11:39, 05 януари 2008
спешно ми трябва българо-английски преводач (само,че да може да се въвежда текст)
51
одобрения: 0
Denittooo
15:15, 05 януари 2008
Iskam Bargaro-Angliiski re4nik
52
одобрения: 0
ludiq
08:14, 07 януари 2008
off iskam an-bg re4nik
53
одобрения: 0
desiii
19:51, 07 януари 2008
iskam ang re4nik i az we
54
одобрения: 0
milena
16:02, 09 януари 2008
as sam v Germania i namerix angliiski re4nik ako tolkova spe6no vi triabva pi6ete mi tuk: riapka_20@abv.bg
po 10lv sa....
55
одобрения: 0
Анонимен
15:20, 22 януари 2008
iskam bulgarsko gngliski re4nik da si isteglq
56
одобрения: 0
Анонимен
15:21, 22 януари 2008
tyka ila li
57
одобрения: 0
krisi
15:26, 22 януари 2008
koito moje da mi prati bulgaro angliski re4nik 6temy buda mnogo blagodarna
58
одобрения: 0
niama zna4enie
13:19, 26 януари 2008
kajete mi molia vi kak e na angliiski "kolan"
59
одобрения: 0
:)
19:03, 06 февруари 2008
60
одобрения: 0
tupas
15:08, 08 февруари 2008
de e toq re4nik we
61
одобрения: 0
kristina
08:54, 18 февруари 2008
nooo tupo
62
одобрения: 0
ilian4eto
17:34, 01 май 2008
iskam balgaro angliiski re4nik
63
одобрения: 0
Анонимен
15:12, 22 септември 2008
na maikavi kvi t1pi komentari pi6ete praseta t1pi b1lgari zabraixte kato vi ebaxa turcite
64
одобрения: 0
desislava
20:50, 27 октомври 2008
vie ste ujasno mnogo tapi.az tuka imam vsiakakvi re4nici po vsi4ki ezici,koito sam gi kupuvala ot edna obiknovena knijarnica.navsqkade gi prodavat be hora,ama ujasni ste vse edno za parvi pat ste na tozi sviat i iskate re4nik prez internet
65
одобрения: 0
Анонимен
11:31, 09 юни 2009
много сте зле с интернет,4е наи дребните несхта не мойете да си намерите
66
одобрения: 0
jh
22:35, 29 юли 2009
ko staa
67
одобрения: 0
Анонимен
14:32, 30 октомври 2009
ko staa
68
одобрения: 0
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Програми за наука (и не само)"    

абонамент за бюлетина