Преглед на AMD Phenom II X6 1100T Black Edition
7 декември 2010 |
skill level 1/5:

Преглед на AMD Phenom II X6 1100T Black Edition

16918 прочитания
15 одобрения
0 неодобрения

Валентин "Kosh" Марков

Наближи ли коледно-новогодишно пазаруване, всеки производител и търговец с амбиции бърза да добави на рафта си нещо ново с надеждата да го превърне бестселър. Ако не си планирал да извадиш по това време от шапката си нещо революционно, значи най-малкото можеш да излъскаш и полираш това, което имаш, до съвършенство.


Тази година от Advanced Micro Devices добавят към празничната кошница няколко нови модела процесори като най-любопитният от тях е Phenom II X6 1100 Black Editon, за който ще стане дума в днешната сказка.


За какво иде реч

Имаме си работа с шестядрен чип с номинална честота от 3,3 GHz или иначе казано едни скромни 100 MHz повече от тези на досегашния топмодел 1090Т, точно толкова мегахерци отгоре получава процесорът и към максималната Turbo Core t честота.

Какво тогава му е толкова интересното

Според добрата коледна (а и не само) традиция, новият флагмански чип ще струва толкова, колкото и предшественика си, докато цената на досегашният върхов чип ще бъде отместена стъпка надолу.

От гледна точка на ентусиастите, които търсят рекорди, а не бюджетен овърклок, придобиването на процесор, преминал успешно изпитанията на най-високата честота също е идейно, тъй като предполата малко по-висок овърклокърски потенциал.

Защо ми е шестядрен процесор

Към днешна дата шестядрените чипове са специализирано, а не масово решение. Приложенията, способни да реализират пълния потенциал на чипа, включват професионални програми за триизмерно моделиране, аудио и видеообработка – софтуер извън полезрението на болшинството потребители.

Факт е, обаче, че Thuban се продава успешно и на публика, която не се нуждае от пълната изчислителна мощ на половин дузина ядра. Една от причините може да се сведе до

до любимия ми обобщаваш термин value, което по нашенски можем да преведем като „струва си парите“.

Друг фактор се изразява с англоезичния термин future-proof, което значи, че от продукта се очаква да върши добра работа не просто в момента, а в средносрочен и дългосрочен план.

Ние българите очакваме вещите да ни служат вярно и да са ни полезни дълго – това е залегнало в народопсихологията ни и причините далеч не са само икономически.

Шестте ядра като свобода

Хората, които ползват компютъра, за да си проверят пощата веднъж дневно и да изгледат 1-2 филма в почивните дни едва ли ще го усетят... но онези, за които PC-то представлява работен инструмент, с времето изграждат усещане за скоростта на машината точно както опитен шофьор – към колата си.

За тях и за мен необходимостта от ъпгрейд най-често идва не защото е пристигнал новият Crysis/Assassin's Creed/Call of Duty, чиито минимални системни изисквания са над тези на сегашния им компютър. При нас нещото се случва, защото идва момент, в който компютърът вече е твърде бавен, за да поддържа ритъма му на работа – започва да бъде ограничаващ фактор.

Това е нещо, което трудно може да се предаде с няколко таблички тестови резултати и графики – разлика от няколко десети в SuperPi, хиляда точки повече 7-Zip и накрая необходимите сравнения между цена и производителност.

Шестте ядра са свобода, шестте ядра са липса на ограничение и знанието, че разполагаш с достатъчно резервна изчислителна мощ – така че онзи момент, в който разбираш, че PC-то те спъва и се е превърнало от верен помощник в спънка – ще дойде доста по-късно. И факт: Няма начин да получите шест ядра по-евтино от Thuban.

Пазарно позициониране

От гледна точка на ценово позициониране, преките конкуренти на Phenom 1100T Black Edition са четириядрените чипове Core i7-870, Core i7-930 и Core i7-950.


15 одобрения
0 неодобрения
Етикети:
1100T Black Edition 1100T BE AMD Phenom II X6 1100T Blak Edition спецификации овърклок цена