Октомврийско издание на “PC на месеца”
4 октомври 2010 |
skill level 1/5:

Октомврийско издание на “PC на месеца”

Дебютира интелска бюджетна мултимедийна система

14390 прочитания
25 одобрения
9 неодобрения

Лилян "Otto" Николов

Николай „Aegir Колев

Консервативна тиква съм и не обичам промените. Особено мразя изненадите. Този месец е от изключенията. Както се очаква от всеки адекватен автор, опитвам се да погледна тази статия през погледа на редови потребител на компютърен хардуер. Ето защо когато с падането на температурите започнат да падат и цените на любимите ми играчки, това няма как да не ме зарадва. Отсега ви казвам, през ноември можете да си купите по-евтина, по-производителна и по-добре изглеждаща машинка на по-тънка цена. И ще се зарадвам, ако поне за петнайсетте минути, докато четете тази статия, забравите за !@#$%^те лаптопи. Ето, моят проклетник пак вие като Белия зъб срещу месечината, явно прегрява въпреки скорошното почистване. И не, вкъщи никак не е пращно, и да – имам хубава подложка. Въпреки това вие изродът. Ама толкова за личните ми несрети.

Октомврийските конфигурации са асемблирани виртуално на 28-ми септември 2010-та година при разменен курс от 1,45 лева за щатски долар.

Коментари по конфигурациите

600 лева е цената на съвременния домашен мултимедиен център, който позволява бърз ъпгрейд към по-мощна геймърска или/и професионална машина. Производителността му е доста по-висока от необходимата, ако ще бъде използван само в ролята на офис машина. Разчита на вграден графичен процесор, който може да ви осигури гладко възпроизвеждане на HD видео с резолюция до 1080p.

 

HTPC за 600 лева
Модул AMD Цена
Процесор AMD Athlon II X2 250, АМ3, Regor (3,0 GHz,, 2 MB L2 cache) 119
Дънна платка с чипсет AMD 880G 150
Охлаждане box 0
Памет 2 GB, DDR3-1333, CL9 90
Видеокарта вграденa, Radeon HD 4250 0
Твърд диск Western Digital Green Series, 640 GB, SATA II, 64 MB cache 90
Оптично устройство DVD-RW, 20x-22x, SATA 35
Звукова карта вградена 0
Кутия и захранване ATX Midi Tower, PSU 450 W 55
Озвучителна система хедсет или 2.0 колонки 35
Общо (крайна в лева)
574

Коментар AMD

През октомври на българския пазар усещаме на практика резултата от традиционните за двата водещи процесорни производители понижения на цените. При Intel нещата са приятно освежени с по-ниски цени, а при AMD имаме и шепа нови чипове (историята за взаимодействието на един от тях с колегата Драго Дончев) трябва да е някъде по съседните странички). Ядрото на AMD платформата остава фиксирано – чипсетът е най-модерният в този клас, а освен това дебютира само преди броени месеци. Процесорната честота е приятно закръглена на 3 GHz, така че тук отбелязвам единствено препоръката за малко по-обемист твърд диск – 640 GB вместо 500 GB само за 5 лева отгоре. Какво му плащаш, дето се казва. Дискове с този леко ексцентричен капацитет предлагат само Western Digital, така че противно на генералната концепция да посочваме общи спецификации на всеки компонент и да оставяме във ваши ръце избора на конкретен компонент, този път сме пределно пунктуални.

Когато търсим кутия със захранване на цена под 100 лева, компромисите с качеството са неизбежни. При все това този Supercase SKP 378 изглежда малко по-скъп, отколкото всъщност е.

Препоръки за ъпгрейд:  

+25 лева: Процесор Athlon II X3 440 (AM3; 45-nm; Rana;  3,0 GHz; 1,5 MB L2 cache)

+60 лева:  Двойно повече оперативна памет, общо 4 GB


25 одобрения
9 неодобрения
Етикети:
съвет за избор на компютър какъв компютър да избера помощ при избор на компютър помощ за компютър съвет за нов компютър цена бюджет