PC на месеца: Юли 2010
6 юли 2010 |
skill level 2/5:

PC на месеца: Юли 2010

Добрите идеи струват повече

17127 прочитания
13 одобрения
4 неодобрения

Валентин "Kosh" Марков

Лилян "Otto" Николов

Николай "Aegir" Koлев

Цените на повечето компютърни компоненти в България са обвързани с курса на долара, така че почти непрекъснатото му покачване през последните два месеца нямаше как да не доведе до поскъпването им.

През миналата седмица щатската валута достигна нива над 1,60 лева, което е 10% покачване спрямо базата от началото на годината, когато за последен път преразгледахме отделните ценови категории. Тази седмица пазарът стартира при 1,56 лева за долар; дори при това положение имаме около 5% по-скъп долар през май.

При по-високите цени в контекста на избор на нов компютър възможностите са две. Или даунгрейдвате някои от екстрите, за да се вместите в предварително заделен бюджет, или приемате факта, че за същото качество и производителност днес трябва да платите повече, отколкото миналия месец.

Промени в цените на системите

И докато при по-скъпите системи в редица случаи можем да открием достойни алтернативи на компонентите от високия клас с малко по-евтини продукти от средния клас, при средните и ниски бюджети считаме, че малките икономи водят до твърде сериозни загуби в отношение на качество или/и производителност, ето защо за тях се налага да коригираме базовите цени на предложените примерни системи по следния начин:

Базата за бюджетния домашен мултимедиен център става 600 лева вместо 550 лева досега. Причина за промяната е съвкупността от поскъпващ долар, все по-скъпа RAM и изчерпването на стари запаси, които позволяваха на клиентите да се сдобият с оперативната памет на по-ниска цена. Освен това по-високият праг ни дава възможност да правим по-малко компромиси при избора на шаси и захранващ блок.

Бюджетна геймърска система ще конфигурираме за 1000 лева, вместо за досегашните 900. Всъщност, тук често надхвърляхме зададения бюджет и по-скъпият долар тук просто утвърди необходимостта от промяната

Оптималната геймърска конфигурация вече DreamStation Mini ще струва 1700 лева вместо 1500. Този месец се поместихме в рамките на 1650 и има варианти да спестим още пари. Най-малкото, защото този път не се посвенихме и избрахме шаси за около 150 лева, в която да поберем компютъра.

Няколко причини да почакате с покупката

Накрая, разбира се имате и вариант да отложите покупката до началото на септември, когато бизнесът се пробужда от лятната летаргия и започва така наречение „back to school season. Тогава двата водещи процесорни производителя традиционно понижават цените на процесорите, така че има смисъл да почакате, ако сте се прицелили в по-скъп чип (от 250 лева и нагоре). Още следващата седмица пък Nvidia ще вдигнат завесата пред GTX 460, а към средата на август ще бъдат обявени и трите им видеокарти от началния, ниския и мейнстрийм класовете. Следват прогнозите ни за възможното им приложение в примерните конфигурации.

Най-интересните анонси до началото на септември

Какво: Nvidia GeForce GTX 460

Кога: 12-ти юли 2010

Ценови нива: 400-500 лева

Потенциално влияние върху: Системата за 2500 лева

При видеокартите надеждите за раздвижване са свързани с Nvidia. След около 2 седмици предстои анонсът на GeForce GTX 460, която ще ви бъде интересна в случай, че производителността на Radeon HD 5770 (цена 300+ лева) категорично ви е ниска и търсите алтернатива на  HD 5830 (цена 570+ лева). Факт е, че между двете нива в момента зее доста широка пробойна, в горния край на която очакваме да се намеси и GTX 460 или с по-добра производителност, или със смислено по-ниска цена от тази на Radeon HD 5830. И за да бъдат нещата малко по-интересни – говори се за две модификации на GTX 460, които ще се различават по обема на графичната памет (768 MB или 1024 MB) и разрядността на шината за достъп до паметта (съответно 192-бита или 256-бита)

Какво: Nvidia GeForce GTS 450

Кога: средата на август 2010

Ценови диапазон: 250-350 лева

Потенциално влияние върху: Системата за 1700 лева

По-любопитният дебют, обаче, засега е планиран към средата на отпускарския август. Зеленият тим представя същинския си среден клас – GTS 450, който трябва да стане солта и хляба на новата Fermi генерация. Ще замени поостарелия GTS 250 в продуктовия каталог на компанията, а като производителност трябва да се класира някъде около противниковите HD 5770 и HD 5830.

Компютрите са асемблирани от отделни компоненти без оглед на евентуална отстъпка, която се прави при покупка на цяла система. Конфигурациите са подбрани на 5-ти юли 2010 г. при разменен курс от 1,56 лева за щатски долар.

 

Следват коментари по конфигурациите->


13 одобрения
4 неодобрения
Етикети:
съвет за избор на компютър какъв компютър да избера помощ при избор на компютър помощ за компютър съвет за нов компютър цена бюджет